Hoppa till huvudinnehållet

Så här mycket får Uddeholms anställda i sommarbonus

Publicerad:
Det går bra för stålföretaget Uddeholm. Därför vill företaget visa uppskattning till sina anställda. Från vänster Pär Axelsson, ekonomichef och Pär Emanuelsson, vd. Foto: Pia Holmström

Stålföretaget Uddeholm i Hagfors har beslutat att ge sina drygt 800 anställda en sommarbonus på 18 900 kronor.

– Vi vill visa våra anställda att de är viktiga för oss. Alla bidrar till företagets framgång, det känns jättekul att kunna göra detta, säger Uddeholms vd Pär Emanuelsson.

Uddeholm har ett bonusprogram för sina anställda. Förra året blev det en rekordbonus på 21 500 kronor. I år blir alltså bonusen 18 900 kronor som betalas ut i junilönen till alla tillsvidareanställda, det är den tredje högsta bonusen som företaget betalat ut.

– Bonusen kanske spelar större roll i år än tidigare år. Just för att alla priser har gått upp på mat och el och så vidare, säger Pär Emanuelsson.

De anställda fick nyligen veta summan på årets bonus i samband med att företaget presenterade sitt resultat. Uddeholm gör en rekordomsättning på nära 3, 6 miljarder.

– Vi skulle ju kunnat skicka detta som ren vinst till våra ägare eller investera i någonting. Men vi tycker det är ett viktigt signalvärde att visa att vi vill investera i vår personal och visa uppskattning. Går det bra för företaget är det ju jättekul att alla anställda får en del i det. Det är en fantastisk möjlighet vi har som våra ägare också ser ett värde i, säger han.

Uddeholm behöver också rekrytera mer personal.

– Det är alltid rekryteringsbehov, dels för nya kompetenser och dels så måste vi öka personalstyrkan inom vissa yrken internt. Vi har ju nästan 200 yrkeskategorier här. Det finns ju också brist på arbetskraft inom vissa yrken, det är alltifrån automationsingenjörer till elektriker och rörmokare, säger Pär Emanuelsson.

Även om det är rekordomsättning, så har kostnaderna ökat jämfört med tidigare år.

– Vi har precis som alla drabbats av generella kostnadsökningar på alla möjliga produkter och på energi som är det stora för oss och även råmaterialet som vi köper in har gått upp väldigt mycket.

Samtidigt har företaget lyckats väl med att hålla nere kostnadsökningarna så mycket som möjligt.

– Vi har en bra kostnadskontroll och bra dialog med våra leverantörer och kunder, så det har gjort skillnad, säger Pär Emanuelsson.

Finns det några orosmoln framöver?

– Det är ju en osäkerhet generellt sett med kriget i Ukraina och vad som händer geopolitiskt och framförallt med inflationen och räntorna som kan ha påverkan på konjunkturen, men vi ser inga andra specifika risker för vår del.

Fler investeringar i år är planerade.

– Vi har lite högre investeringstakt jämfört med föregående år och en ganska stor del av våra investeringar i år går till vår miljöomställning som vi gör för att minska vårt fossila utsläpp och även till energieffektivitet, det är vi väldigt glada att vi kan göra.

Vad är det som gör att Uddeholm kan presentera ett bra resultat år efter år?

– Vi finns i hela världen där det sker tillverkning och är aktiva i alla former av industriell tillverkning. Vi satsar mycket på forskning och utveckling och har de bästa produkterna på marknaden. Det är vi som driver utvecklingen av verktygsstål. Vad vi tror har vi världens största forsknings- och utvecklingsavdelning inom verktygsstål, säger Pär Emanuelsson.

Uddeholms resultat blir publikt i september.

Artikeltaggar

EkonomiForskningHagforsInflationInvesteringarNäringslivPär EmanuelssonTillverkningUddeholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.