Hoppa till huvudinnehållet

Polisens om dagens firande – och studentflaken: ”Ta andra vägar om det går”

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

I samband med dagens studentfirande i Karlstad kommer polisen att lägga en hel del fokus på trafiken.

– Det är viktigt att man tänker på att kanske ta andra vägar om det går, och ha tålamod med att kortegerna rullar i centrum, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Mössor som kastas, flaggor som viftas, studentfester och alkohol. I dag, den 8 juni, är det dags för utspring och studentfirande i Karlstad.

Polisen har rustat upp inför festligheterna, och uppmanar även samtliga trafikanter att ta det med ro när flaken börjar rulla – och om möjligt ta andra vägar.

– Vi bedömer att vi har kontroll när det gäller bemanningen. Sen är det viktigt att man som förälder försöker hålla lite extra koll på ungdomarna, säger Mats Öhman.

Rutten för studentflaken.
Rutten för studentflaken. Foto: Karlstads kommun

Att färdas på ett flak är en vanlig del av studentfirandet. Men polisen har vissa riktlinjer som ska följas av säkerhetsskäl.

I Karlstad kommer kortegerna rulla efter utspring, vid 13-tiden och framåt.

– Tipset från polisen är att man ska vara nykter, lyhörd och lyssna på de flakvärdar som finns. För att undvika olyckor så är det viktigt att inte klättra, förstå regelverket och att hålla sig på fötterna egentligen. Gör man det så kommer det att gå bra, sa Petter Magnusson, gruppchef för polisens trafikenhet i Karlstad till NWT i maj.

Fakta

Tänk på följande när du åker studentflak

• Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.

• Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.

• Den som planerar färdvägen bör ta särskild hänsyn till miljözoner, strömförande ledningar, broar och andra hinder i höjd- och sidled samt framkomligheten i övrigt.

• Högsta hastigheten är 20 km i timmen.

• En eller flera "flakvärdar", som inte själva är med och firar, kan vara till hjälp med säkerheten under färden och för att öka tryggheten.

Källa: Transportstyrelsen

Mats Öhman uppmanar även studenterna att hålla lite extra koll på varandra.

– Ta hand om varandra om det är någon som blir för full. Det är viktigt att inte lämna personen ensam eller låta den vingla iväg någonstans, ta kontakt med en vuxen eller en förälder. Man är inte kriminell bara för att man blir för full, det är bättre att man får hjälp så man slipper råka ut för något. Det är ju också roligt om man kommer ihåg sitt studentfirande, säger han.

Det går att ta del av mer information om dagens studentfirande på Karlstads kommuns hemsida.

Följ även vår live kring studenten som uppdateras löpande under dagen.

Fakta

Detta gäller vid färd på flak eller släp:

• Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.

• Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.

• Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.

• Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.

• Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.

• Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.

• Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Läs om de nya reglerna som gäller från och med den 1 januari 2023.

Följ studenten härStudentfirandet runt om i länetPolisens oro inför studentflaken: ”Det är viktigt”Pimpade studentbilen: ”Hörs över hela stan när vi kommer”Polisen inför firandet: ”Viktigt att hjälpas åt och finnas där för ungdomarna”Snart skolavslutning och student – ungdomsfestivalen återvänderPrognosen för bal och student är här – så blir veckans väder: ”Extrem brandrisk”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKarlstadSkola och utbildningStudentenStudenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.