Hoppa till huvudinnehållet

Rasar efter undersköterskornas dråpslag: ”Panikåtgärder!”

Publicerad:
Stefan Larsson (M) är kritisk mot uppsägningarna i Storfors omsorgsverksamhet.
Stefan Larsson (M) är kritisk mot uppsägningarna i Storfors omsorgsverksamhet. Foto: Jonas Andersson

Oppositionspolitikern Stefan Larsson (M) skräder inte orden efter beskedet om uppsägningarna i Storfors.

Samtidigt som socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Eva-Lotta Härdig Eriksson försvarar beslutet:

– I bästa av alla världar slipper vi göra detta, men vi är tvingade till det.

16 undersköterskor försvinner i Storfors kommun när pengar måste sparas i verksamheten, som har haft stora ekonomiska problem.

Stefan Larsson gillar inte hur kommunledningen har agerat.

– 16 undersköterskor är jättemånga i en liten organisation. Det här är panikåtgärder! Här säger man inte upp folk på grund av övertalighet eller att man är för många. Man säger upp folk för att man ska kunna investera i nya projekt framöver.

Åtgärderna består bland annat av att scheman justerats. På särskilda boenden har man till exempel tagit bort arbetsuppgifter från undersköterskor och gett till lokalvårdare och kostpersonal.

– Vi har plockat bort arbete, så det har blivit arbetsbrist, säger Eva-Lotta Härdig Eriksson som inte alls håller med Stefan Larsson.

”Väl genomförda och väl genomtänkta”

Hon kallar det inte för panikåtgärder.

– Det är väl genomförda och väl genomtänkta. Alla partierna, även Moderaterna, står bakom att vi måste göra något. Vi kan inte bara sitta lugnt i båten utan vi måste ta vårt ansvar. I bästa av alla världar slipper vi göra detta, men vi är tvingade till det.

Men de ekonomiska problemen har funnits länge, kunde ni inte hanterat dem tidigare så ni inte hade behövt hamna här?

– Jo, men nu är läget som det är. Det såg ut så när jag tog över 18 januari och vi var tvungna att göra något.

Eva-Lotta Härdig Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Storfors.
Eva-Lotta Härdig Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Storfors. Foto: Jonas Andersson

Eva-Lotta Härdig Eriksson tog över efter partikollegan Hans Jildesten efter att Socialdemokraterna återigen tagit makten i Storfors i valet 2022, även om det var snubblande nära att partiet fick sätta sig på oppositionsstolarna.

Stefan Larsson har tidigare varit kritisk mot kommunens beslut att plocka in en konsult i genomlysningsarbetet. En konsult som kostade 1 400 kronor plus moms per timme.

Att kommunen nu gjort ett nytt avtal uppskattar han inte.

– Jag tycker inte att ombud ska genomföra sparåtgärder för att man själv inte vill eller törs. Sedan betalar kommunen konsulten summor som är bortanför all rim och reson. Det är inte att spara pengar, varken på lång eller kort sikt.

Ett uttalande som Eva-Lotta Härdig Eriksson inte vill bemöta.

– Det får stå för honom.

LÄS MER:

Fackets skarpa hot efter uppsägningarna: ”Personalen mår jättedåligt”Kommunens krisbeslut: Undersköterskor sägs upp – så många får gåSvarar på kritiken efter avslöjandena: ”Klart att det sticker i folks ögon”Vårdkaoset: Tog in kritiserad konsult – har redan kostat en halv miljonKaos inom vård och omsorgen – chefer köps ut: ”Man vill inte ha mig kvar”

Artikeltaggar

BeslutEva-Lotta Härdig ErikssonKommunstyrelsenModeraternaMomsSamhälleSocialdemokraternaStefan LarssonStorforsStorfors kommunUppsägningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.