Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte frysmördaren är frisk – lider inte av någon psykisk störning

Publicerad:
Mannen har medgett han förvarat sin döda sambo i frysen men nekar till att ha mördat henne. Foto: Polisen

Han misstänks ha mördat sin sambo och förvarat henne i frysen i fem år.

Men ingenting tyder på att mannen i 55-årsåldern lider av någon psykisk störning nu eller när brottet skedde.

”Härmed bedöms att XX inte har begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning” skriver Rättsmedicinalverket.

Det var i mitten av mars i år som den norske mannen i 55-årsåldern blev hastigt sjuk och lades in på sjukhus i Arvika.

Där han fick han besök av sin bror - som konfronterade honom om var hans sambo befann sig eftersom ingen fått kontakt med henne på flera år.

Det kom då fram uppgifter som tydde på att hon var död.

Polisen larmades, och när de sökte igenom gården som ligger ensligt på en ort i Årjängs kommun hittade de kvinnan i en frysbox.

Polisen hittade den döda kvinnan i en frysbox på gården i Årjängs kommun.
Polisen hittade den döda kvinnan i en frysbox på gården i Årjängs kommun. Foto: Carl Edlom

Mannen har i förhör medgett att han förvarade sambon i frysen sedan januari 2018 och erkänner därför brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott.

Men han har hela tiden nekat till att ha mördat henne.

”Är nog lite besviken”

Medan utredningen pågått har mannen genomgått en flera veckor lång rättspsykiatrisk undersökning i Huddinge för att se om han led av någon psykisk störning när brottet begicks eller lider av det i nuläget.

Men ingenting tyder på det.

När Rättsmedicinalverket meddelade sitt utlåtande på torsdagen konstaterade de att mannen är frisk och inte är aktuell för rättspsykiatrisk vård i det fall han döms för brotten.

”Härmed bedöms att XX inte har begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han vid tiden för undersökningen inte lider en allvarlig psykisk störning, att det därmed inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård” skriver myndigheten.

Mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck är förvånad över resultatet.

– Min klient är nog lite besviken över det här, han hade hoppats att han skulle få vård, säger han.

Tillbaka i Karlstad

Mannen är nu tillbaka på häktet i Karlstad där han sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott, brott mot griftefriden och grovt bedrägeri. Han är även skäligen misstänkt för mord.

Åtal kommer troligen någon gång under sommaren.

Misstänkte frysmördaren utreds för miljonbedrägeri – tog döda sambons pengarMisstänkte frysmördaren akut sjuk – lades in på sjukhusÅklagaren om döda kvinnan i frysboxen: ”Är identifierad”

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvikaBrottBrott, lag och rättFörhörFrysbox-falletHuddingeRättsmedicinalverketStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.