Hoppa till huvudinnehållet

Leif Ahrle: ”Konsten håller mig ung”

Publicerad:
Leif Ahrle sysslar mycket med formgivning av konstglas. Som 80-åring upptas hans tankar av att livet är ändligt, något han vill uttrycka i sin konst.
Leif Ahrle sysslar mycket med formgivning av konstglas. Som 80-åring upptas hans tankar av att livet är ändligt, något han vill uttrycka i sin konst. Foto: Janerik Henriksson/TT

Leif Ahrle började som skådespelare men målade hela tiden vid sidan av. När han så småningom ställde ut sin konst innebar det en vändpunkt i yrkeslivet.

Under våren har utställningarna avlöst varandra och i höst väntar Danderyds konstrunda. Det är full fart i konstnären Leif Ahrles liv.

– Det är det som håller mig ung. Man kan inte bara sätta sig i soffan och få en fet mage. Jag är väldigt aktiv och spelar golf också, berättar 80-åringen.

Sedan mer än tio år jobbar han med glas i samarbete med glashyttan Ulven i Uppsala. Dit kommer han med sina idéer och sedan hjälper glasblåsarna till med det praktiska. Efter 30 år med glas vet Leif Ahrle ganska väl vad som är möjligt och vad som inte är det.

När konstföremålen är klara får de kylas ned ett par dagar, sedan slipar han dem och signerar – och så är de redo för nästa utställning. En del verk sticker ut lite extra, som de inglasade champagneflaskorna han gjorde ett tag.

–  Alla tror att det finns en riktig flaska där inne men det är en illusion. Som så mycket annat i livet. Men nu har jag slutat med dem. Som nämndeman i tingsrätten såg jag hur mycket elände alkoholen orsakar. Jag dricker nästan ingenting själv längre och vill inte glorifiera alkohol.

Hyllning till jorden

En serie konstglas på temat ”Planet earth” är det senaste han gjort. Den är en hyllning till vår planet som han tycker att vi borde ta hand om bättre. I några av skulpturerna bärs jorden upp av mänskliga gestalter. I en annan är planeten omgiven av bubblor och när den belyses ser den ut att sväva i rymden.

Engagemanget för jordens framtid har kommit med åren. Förr stod karriären och annat viktigt i centrum. Nu har Leif Ahrle mognat och reflekterar mera över tillvaron.

Jag blir alltmer övertygad om att det finns något mera efter att vi lämnat våra fysiska kroppar.
Leif Ahrle

–  I bästa fall blir man ju klokare ju äldre man blir. Problemet med åldern är att man närmar sig slutet. Jag hoppas få vara med ett tag till, men jag har redan börjat förbereda mig för resan till de sälla jaktmarkerna.

Hur gör man det?

–  Jag blir alltmer övertygad om att det finns något mera efter att vi lämnat våra fysiska kroppar. Så i stället för att bara dö och lämna sina nära och kära börjar jag tänka att det kanske blir en intressant resa. Jag vill också uttrycka det här i min konst. En del tycker nog det låter flummigt, men för mig är det ett sätt förbereda mig för det som ska komma.

Leif Ahrle är känd från långa tv-produktioner under 1980- och 1990-talen, men ville egentligen hela tiden ägna sig mer åt konsten.
Leif Ahrle är känd från långa tv-produktioner under 1980- och 1990-talen, men ville egentligen hela tiden ägna sig mer åt konsten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Som ung tänkte Leif Ahrle bli arkitekt, för han var bra på att rita. Skådespeleri fanns inte med i framtidsplanerna. Men nu var det så att han växte upp med två mycket kända skådespelare som föräldrar, Elof Ahrle och Birgit Rosengren.

När Leif var 19 och ville läsa vidare tyckte pappan att han skulle ta ett jobb och klara sig själv, och som av en händelse kunde han ordna något på Riksteatern. Och sedan snurrade det på. Leif Ahrle kom till Fredriksdalsteatern i Helsingborg, Stadsteatern i Stockholm, Dramaten och SVT.

–  I 19-årsåldern är man väldigt oklar över vad man vill syssla med. I vår familj har vi hela tiden diskuterat sådant med barnen men den stöttningen hade inte jag. Det skulle jag ha behövt. Då hade jag inte alls blivit skådespelare.

Fria skapandet

Han målade tavlor redan på scenskolan och sålde till vänner och kollegor. Det var där hans passion låg, i det kreativa och fria skapandet. Att som skådespelare tilldelas en roll och förhålla sig till manus, regissör och medspelare var han inte helt bekväm med.

Men på 1990-talet blev situationen en annan. Efter en framträdande roll i tv-succén ”Varuhuset”, som sändes i fem säsonger, var Leif Ahrle ett känt ansikte. Berömmelsen ökade ytterligare med den följande tv-serien ”Vänner och fiender”.

Fakta

Leif Ahrle

Fyller: 80 år den 10 juni.

Gör: Glaskonstnär och skådespelare.

Bor: Danderyd.

Familj: Hustrun Lena, deras barn Hugo och Fanny samt Johan och Sandra från ett tidigare förhållande. Fyra barnbarn.

Om att fylla 80: ”Är det möjligt? Det är en oerhört hög ålder. Men jag känner mig som 40 och hoppas få vara med 15 år till.”

Så firar han födelsedagen: ”Jag bjuder familjen på en god buffé.”

Så håller han formen: ”Jag sköter mig. Är aktiv och kreativ, spelar golf, sover gott och dricker nästan ingen alkohol. Min kost är växtbaserad, jag har inte ätit kött på tre år. Sedan tror jag att jag fått bra gener också.”

Skulle han någonsin ställa ut sina bilder så var detta tillfället.

–  Jag började ställa ut allt jag gjort under lång tid och det sålde bra. Jag tog tjänstledigt från Stadsteatern för att hålla på som konstnär ett tag.

Tjänstledigheten bara fortsatte och efter 13 år var det dags att gå i pension. Det vill säga från teatern, inte från konsten.

–  Teatern var tuff. Hårt arbete kan vara trevligt, men man vill lyckas varje kväll. Nu får jag utlopp för min kreativitet på ett helt annat sätt. Jag är mycket friare och har ingen regissör som styr. Och jag mår oerhört mycket bättre.

Leif Ahrle började som skådespelare men målade hela tiden vid sidan av. Så småningom ställde han ut sin konst och har kunnat leva på den sedan dess.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

DanderydDramatenFödelsedagarHelsingborgKonstLeif AhrleNöje/KulturRiksteaternSkådespelareSVTUppsalaUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.