Hoppa till huvudinnehållet

Fackets skarpa hot efter uppsägningarna: ”Personalen mår jättedåligt”

Publicerad:
Fackförbundet Kommunal riktar skarp kritik mot Storfors kommuns beslut att säga upp 16 undersköterskor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

16 undersköterskor sägs upp i kommunens nya sparpaket.

Fackförbundet Kommunal är kritiskt – och riktar ett hot mot ledningen.

– Vi jobbar på att ställa krav på arbetsgivaren, säger ordföranden Marianne Johansson.

Storfors kommun har haft stora ekonomiska bekymmer i sin omsorgsverksamhet och har jobbat länge med att ta fram sparförslag. Något som rört upp känslor i kommunen.

Kommunens krisbeslut: Undersköterskor sägs upp – så många får gå

Nu har åtgärder satts in, där organisationen inom både hemtjänsten och särskilda boendet förändrats, vilket har lett till att man behöver säga upp 16 undersköterskor.

– Och det berör egentligen fler, säger Marianne Johansson och fortsätter:

– Det är totalt 20 som försvinner. Ja, det är 16 som har fått ett uppsägningsbesked, men det är också fyra som har valt att sluta självmant.

Kommunal är inte nöjd med Storfors nya åtgärder:

– Vi ser det som att de tar bort alldeles för många personer. Man säger att man renodlar yrkesrollen, att man tar bort matlagning och stöd, men man kan inte ta bort för många. Man blir underbemannad i hemtjänst och på särskilda boenden då.

Marianne Johansson är ordförande för fackförbundet Kommunal i Östra Värmland och arbetar själv inom hemtjänsten i Storfors.
Marianne Johansson är ordförande för fackförbundet Kommunal i Östra Värmland och arbetar själv inom hemtjänsten i Storfors. Foto: Privat

Nu hotar Marianne Johansson med en anmälan till Arbetsmiljöverket, en så kallad 6:6:a-anmälan som handlar om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider.

–Vi, jag tillsammans med skyddsombuden, jobbar på att ställa krav på arbetsgivaren.

– Personalen mår jättedåligt och är jätteoroliga. Många har svårt att sova och jag tror inte ledningen arbetar för de anställdas mående i dessa förändringar.

Ett annat beslut som upprört är kommunens drag att plocka in en konsult i genomlysningsarbetet.

Konsulten hade ett tak på 500 timmar, vilket motsvarar 700 000 kronor, som är gränsen för direktupphandling.

Det taket har kommunen nu slagit i, men kommunen har gjort klart med ett nytt bolag för fortsatt konsultstöd med en ungefärlig samma kostnad.

Marianne Johansson är kritisk.

– Det är jättemycket pengar. Jag förstår inte vart de får de pengarna ifrån. Det måste ju tas från verksamheter? Jag kommer att fortsätta att ställa frågor om det.

LÄS MER:

Kommunens krisbeslut: Undersköterskor sägs upp – så många får gåSvarar på kritiken efter avslöjandena: ”Klart att det sticker i folks ögon”Vårdkaoset: Tog in kritiserad konsult – har redan kostat en halv miljonKaos inom vård och omsorgen – chefer köps ut: ”Man vill inte ha mig kvar”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArbetsmiljöverketÅtgärderHemtjänstKommunalStorforsStorfors kommunUppsägningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.