Hoppa till huvudinnehållet

Budgetbeslut: S tar strid för Sundbron och feriearbeten

Publicerad:
Sundbron
Sundbron Foto: Peter Nilsson

Socialdemokraterna tar strid för Sundbron och för sommarjobb för gymnasieungdomar. Detta står klart när budgeten klubbades igenom i kommunstyrelsen i Hagfors i onsdags.

Oberoende realisters budgetförslag klubbades igenom i kommunstyrelsen. Budgeten innebär bland annat att planerna på att bygga en ny Sundbro för 20 miljoner lyfts ur budgeten. Alla partier var eniga till förslaget till ny investeringsbudget , förutom S som valde att reservera sig mot förslaget på investeringsbudget till förmån för sitt eget förslag att ha kvar Sundbron.

– Vi har inte ändrat oss, den ska byggas helt enkelt. Vi bestämde 2018 att vi ska bygga en ny bro och det håller vi fast vid, däremot kan vi tänka oss att flytta fram det ett år till 2025 istället för 2024, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) kommenterar detta.

– Nu kommer det där igen från Socialdemokraterna , att man flyttar fram Sundbron en gång till, nu till 2025. Jag vet inte hur många hånger man flytat fran Sundbron i investeringsbudgeten?. Jag tycker det är bättre att man tar bort Sundbron, så man inte skapar hopp hos folk ifall man flyttar fram det på nytt. När man verkligen ser att man har möjligheten, då gör man investeringen.

Sommarjobb

Socialdemokraterna vill också att man återinför möjligheten till feriearbete för gymnasieungdomar i årskurs 2, en kostnad på 50 000 kronor.

– I år erbjuder vi inte feriejobb för tvåorna, vi har hittills fått till oss att det är ett antal elever som inte lyckats få feriejobb. För dem vore det väldigt bra om vi kunde ha den här möjligheten, säger Tomas Pettersson.

S anser också att det är en svag budget.

– Det fattas 10 miljoner ungefär. Man behöver ha ett resultat i nivå med det fullmäktige beslutat att det ska vara 2 procents överskott, säger Tomas Pettersson.

Jens Fischer håller inte med om att det skulle vara en svag budget.

– Vi har lagt den utifrån omvärldsläget. I förhållande till många andra kommuner ser vi ändå att vi har ett betydligt bättre resultat på sista raden. Deras förslag att lägga in Sundbron och 50 000 på feriearbeten för årskurs 2 försämrar ju så klart budgeten ännu mer, de hade ju inget förslag på några besparingar.

Definitivt beslut om budgeten fattas i kommunfullmäktige den 26 juni.

Artikeltaggar

BeslutBudgetarEkonomiHagforsHagfors kommunJens FischerKommunfullmäktigeKommunstyrelsenOberoende realisterPolitikSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.