Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Sven Peterson

Publicerad:
Sven Peterson, ordförande i Värmlands idrottshistoriska sällskap, har avlidit.
Sven Peterson, ordförande i Värmlands idrottshistoriska sällskap, har avlidit. Foto: Privat

Värmlands idrottshistoriska sällskap har sorg. Som tidigare meddelats avled vår ordförande Sven Peterson onsdagen den 31 maj efter en tids sjukdom.

Våren 2021 valdes Sven in i Värmlands idrottshistoriska sällskaps styrelse och han blev snart även sällskapets ordförande i en mycket aktiv roll. Han tog sig an uppdraget med brinnande entusiasm och sprudlande idérikedom. Han var en social person och utvecklade framför allt sällskapets utåtriktade verksamheter runt om i Värmland.

Svens sociala kapacitet och förmåga att möta människor och väcka intresse för den värmländska idrottshistorien slog ut i full blomning när det var dags att lansera sällskapets stora boksatsning Värmlands Guld senhösten 2021. Det succéartade boksläppet i Mitticity-gallerian var i mångt och mycket Svens förtjänst. Likaså var det en ren fröjd att se Sven i aktion vid sällskapets monter vid bokfestivalen i Nöjesfabriken. Han förde entusiasmerande samtal, delade ut material, värvade medlemmar och sålde böcker till såväl landshövding som passerande skolelever. Sven såg alla och alla såg Sven.

Så sent som i vintras, när Svens sjukdom fördystrade tillvaron, var han med och aktivt bidrog till att den miniturné som sällskapet genomförde på Karlstads kommuns trygghetsboenden blev en uppskattad aktivitet. Den publika miljön var Svens element.

Idrotten fick en stark plats i Svens hjärta redan under barndomen i Skoga, mellan Ekshärad och Råda. Efter studierna arbetade Sven många år som framgångsrik försäljare av stål. I Värmland kunde också hans röst, med härlig ekshärsaccent, höras då han länge extraknäckte som sportreporter i Radio Värmland.

Damfotbollen låg Sven varmt om hjärtat och både han och sambon Annelie Larsson var länge engagerade i Qbik. Bland mycket annat hade Sven rollen som klubbens ordförande.

Han var dessutom speaker på Carlstad Uniteds hemmamatcher under flera säsonger. Det uppdraget fortsatte han med i IF Karlstad Fotboll.

Sven hann dessutom med att väcka nytt liv i avsomnade moderklubben Skoga SK med barndomshemmet som bas under semestrar och mycket annan fritid. Även där var han ordförande.

Sven var en värmlandspojk av bästa sort, en anekdoternas mästare. En ny, god historia stod ofta på önskelistan, både från Sven och dem han mötte.

Svens tid som vår ordförande blev alltför kort, men vi kommer att bevara honom i ljust minne, inte minst för hans driftighet och exceptionella förmåga som glädje- och energispridare.

Vila i frid

Styrelsen

Värmlands idrottshistoriska sällskap

Artikeltaggar

DödsfallEkshäradIdrottIF Karlstad FotbollKarlstads kommunQbikSportStyrelserTill minneVärmlands Idrottshistoriska SällskapVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.