Hoppa till huvudinnehållet

Nytt dödsfall av mördarbakterien – fler nya fall hittade: ”Det brukar stiga på våren”

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, säger att antalet fall av invasiva infektioner orsakat av streptokocker är tillbaka på de nivåerna som det låg på innan pandemin.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, säger att antalet fall av invasiva infektioner orsakat av streptokocker är tillbaka på de nivåerna som det låg på innan pandemin. Foto: Joachim Lagercrantz

Fler värmlänningar har drabbats av invasiva infektioner orsakat av streptokocker.

Totalt 17 har bekräftats smittade i år av den så kallade mördarbakterien och fyra har avlidit.

– Vi är tillbaka på de nivåerna som det låg på innan pandemin, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Antalet sjukdomsfall kopplat till bakterien grupp A streptokocker minskade under pandemin, men i mars i år – efter att coronapandemin avtagit – varnade Folkhälsomyndigheten för att fler fall kan komma att dyka upp i Europa på nytt.

Barn kan få scharlakansfeber av bakterien och även halsfluss och så kallad stjärtfluss. Smittspridning av detta drabbade förskolor i Värmland under våren, som NWT rapporterat.

– De rapporterna har nu avtagit, som kom från en hel del förskolor under mars och april, säger Anna Skogstam.

Vuxna kan också drabbas av bakterien grupp A streptokocker och få halsfluss, men det kan också leda till svårare sjukdomsförlopp.

Den riskerar nämligen även att orsaka invasiv infektioner– något som också kan drabba barn.

I de fallen leder ofta infektionen till blodförgiftning som kan vara livshotande. Det är därför bakterien också kan benämnas som en mördarbakterie.

Totalt har 17 fall i Värmland av invasiv infektion orsakat av bakterien grupp A streptokocker bekräftats. Alla drabbade är vuxna personer.

– Det har ökat de senaste veckorna. Vi brukar ligga på 15–30 fall per år. Det brukar stiga på våren och sedan avta.

Det är den högsta siffran sedan pandemin. 2020 hittades 15 fall, 2021 fem och 2022 nio.

– Vi är tillbaka på de nivåerna som det låg på innan pandemin.

2019 hittades totalt 30 fall.

Den senaste månaden har ytterligare ett dödsfall i infektionen bekräftats i Värmland, vilket innebär att totalt fyra värmlänningar avlidit. Samtliga har varit vuxna personer.

"Både influensan och RS-viruset har sjunkit”

Under vintern och våren spred sig även den så kallade viruscocktailen i Värmland, där tre olika virussmittor – influensan, RS-viruset och covid-19 – gjorde många sjuka och satte länets sjukvård på prov.

I dag ser läget annorlunda ut, enligt Anna Skogstam.

– Både influensan och RS-viruset har sjunkit, också covid-19. Men vi har fortsatt en smittspridning av coronviruset på låg nivå. I dag har vi 18 inneliggade med covid-19.

LÄS MER:

Smittskydd: Tre värmlänningar avlidna av mördarbakterienSmittskyddsläkaren om bakterien som sprids – då är det viktigt att söka vård

Artikeltaggar

Anna SkogstamBakterierCoronavirusetEuropaFolkhälsomyndighetenInfektionerSmittorVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.