Hoppa till huvudinnehållet

Major Roger Djupsjö: ”Det finns så mycket man behöver tänka på i totalförsvaret”

Publicerad:
Christina Malm, generaldirektör för Plikt- och prövningsverket, viceamiral Jonas Haggren, major Roger Djupsjö, oppositionsråd Marie Oudin (M), kommundirektör Martin Willén och kommunalråd Lars Nilsson (S) kom med olika inspel från konferensen. Foto: Magnus Carlsson

Under onsdagen arrangerades för andra gången konferensen Morgondagens totalförsvar. Platsen var Kristinehamns Conference Center och intresset att delta var högt.

– Vi kunde ha haft dubbelt så många biljetter och det hade blivit fullt ändå, säger kommunalrådet Lars Nilsson (S).

Konferensen är en konsekvens av den försvarsetablering som pågår i Kristinehamn. Totalförsvaret är så mycket mer än bara den militära förmågan och det var något Kristinehamns kommun ville sätta fokus på.

– Mycket av det här är ny mark för många av oss. Därför ville vi etablera en årlig konferens kring just totalförsvaret, säger kommundirektör Martin Willén.

Han berättar att året konferens fokuserar på tre olika spår; kompetensförsörjning, logistik och kommunikation.

En rad inbjudna föredragshållare är på plats. En av dem är major Roger Djupsjö som är före detta chef för Sveriges bidrag i den kanadensiskledda utbildningsmissionen Unifier i Ukraina. Han berättar om den tredagarschock som infann sig i Ukraina när kriget bröt ut:

– Känslan när det ofattbara sker och blir verklighet är förlamande. Men efter några dagar vill man ha en uppgift. Folk behöver känna att de gör nytta, det blir en trygghet.

– Det finns så mycket man behöver tänka på i totalförsvaret, vad kan jag bidra med som enskild person? säger Roger Djupsjö.

Christina Malm, generaldirektör för Plikt- och prövningsverket, konstaterar att medvetenheten har ökat enormt sedan kriget i Ukraina bröt ut. Verket upplevde en 800-procentig ökning av antalet ärenden. Folk hörde av sig för att fråga om deras krigsplanering gällde.

– Och de blev besvikna när de fick höra att den inte gjorde det längre. Den löper ut tio år efter den senaste insatsen. Men folk har en vilja att kunna bidra. Det ser vi på den kraftiga ökningen av ansökningar till Hemvärnet, säger hon.

Viceamiral Jonas Haggren tillträder om en knapp månad tjänsten som Sveriges militära representant vid Nato och EU i Bryssel.
Viceamiral Jonas Haggren tillträder om en knapp månad tjänsten som Sveriges militära representant vid Nato och EU i Bryssel. Foto: Magnus Carlsson

Ett av de mest intressanta namnen på konferensen är viceamiral Jonas Haggren. Vid halvårsskiftet tillträder han som Sveriges militäre representant vid Nato och EU i Bryssel.

Hur ligger det till med Sveriges Natoansökan?

– Just nu är det politik. Den militära planeringen löper på och där är vi i princip klara. Det finns en integreringsplan för hur vi kan ansluta och nu inväntar vi politiken, svarar Jonas Haggren.

Han berättar att det finns en förväntan på att Sverige ska vara vad Sverige är. Tillsammans med Finland kommer vi att utgöra en stark nordisk flank.

– Vi har varit en partner till Nato i många år och har högkompetent personal. Militärt sett är Nato glada att vi vill bli medlem och det är positiva förväntningar, säger Jonas Haggren.

Personligen då, var det här uppdraget vad du såg framför dig?

– Det har gått 40 år sedan jag ryckte in och jag ska erkänna att det inte fanns på min radar att jag skulle bli Sveriges representant i Nato, svarar Jonas Haggren ödmjukt.

Vad tycker du om konferensen som sådan?

– Den är viktig. Det är därför jag vill vara här idag. Det är viktigt att få med en bred kontext och därför har konferensen ett vällovligt syfte.

Oavsett om man är politiskt röd eller blå är det idel positiva ordalag från de närvarande politikerna. Marie Oudin (M) säger att det har blivit mycket större än vad de trodde när de drog igång processen förra året.

– Jag tycker att Sandra Strömmen har gjort ett jättejobb att sy ihop den här konferensen, säger hon och Lars Nilsson (S) nickar instämmande:

– Det märks att konferensen har fått genomslag. Vi hade kunnat haft dubbelt så många biljetter och det hade blivit fullt ändå.

Vad betyder den för Kristinehamn?

– Den betyder jättemycket. Vi blir en viktig aktör. Vi ser hur det kommer besökare från andra kommuner och län, svarar Marie Oudin.

Lars Nilsson lyfter en annan aspekt, den egna personalen.

– Genom att vi jobbar med den här konferensen får vår egen personal en helt annan inblick i vad totalförsvaret innebär. Det är mycket positivt, säger han.

Sandra Strömmen har haft huvudansvaret för att sy ihop konferensen.
Sandra Strömmen har haft huvudansvaret för att sy ihop konferensen. Foto: Magnus Carlsson

Artikeltaggar

BrysselChristina MalmEUFörsvarHemvärnetJonas HaggrenKristinehamnLars NilssonLogistikMarie OudinMartin WillénMilitärNatoPolitikTotalförsvaretUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.