Hoppa till huvudinnehållet

Från ifrågasatt till Sverige-eliten – Lisa tystade kritikerna: ”Har en stark vilja”

Publicerad:
Lisa Nordström Green från Säffle är en av få svenska bowlingspelare som kommer att få representera Sverige vid Special Olympic World Games i Berlin nästa vecka. Foto: Anton Lernstal

Okunskapen lyser igenom då och då, när Lisa Nordström Green berättar att hon är parabowlare.

– Jag har blivit ifrågasatt för att jag är parasportare, för det syns ju inte på mig att jag har en intellektuell funktionsnedsättning. Men jag slåss lika mycket, säger hon.

Lisa Nordström Green från Säffle är en av landets bästa parabowlare, och snart reser hon till Tyskland för att möta motstånd i världsklass i världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Hon är nyligen hemkommen till sitt Säffle efter att ha tävlat i SM-finalen i bowling.

– Jag blev femma och är nöjd. Jag var nära en fjärdeplats, men min teknik stämde inte riktigt.

Bowlingen i blodet

Lisa Nordström Green har bowlingen i blodet. Hennes föräldrar och bröder har spelat eller spelar bowling, morfar och farfar likaså.

Ni hajar kanske till på namnet? Hennes bror Daniel är en stor bowlingprofil i Värmland. Han är ordförande i BK Tegnér där han också spelar, och laget spelar i elitserien nästa år.

Att Lisa skulle fastna för sporten var alltså ingen högoddsare.

– När jag var liten ville jag vara den som inte spelade bowling i familjen, berättar Lisa och skrattar vid minnet. Men jag testade och har spelat sedan dess. Då var jag sex år gammal och bowlingen har varit med mig hela tiden.

Lisa Nordström Green är en av landets bästa parabowlare. I helgen blev hon femma i SM-finalen.
Lisa Nordström Green är en av landets bästa parabowlare. I helgen blev hon femma i SM-finalen. Foto: Privat

De senare åren har Lisa tagit stora kliv i sin bowling. Men att hon skulle nå den absoluta toppen var inte självklart. Det har varit en lång resa.

– När jag började gymnasiet gick jag över till Merci, jag pendlade mellan Säffle och Örebro och det var slitsamt. När jag kom tillbaka till Tegnér kände jag att det är där jag hör hemma. Och det är nu jag har tagit kliv och blivit en bättre spelare. Jag mår bättre här och det märks på spelet.

”Inte skämmas”

Lisa har ett intellektuellt funktionshinder, något som hon fått en del kommentarer kring genom åren. Hon har blivit ifrågasatt när hon berättar att hon är parabowlare med kommentarer som att hon ”är med där för att det är lättare”.

– Jag har blivit ifrågasatt för att jag är parasportare, för det syns ju inte på mig att jag har en intellektuell funktionsnedsättning. Men jag slåss lika mycket.

Hon fortsätter:

– Man ska inte skämmas för den man är. Det är inte alltid lätt, men man måste tro på sig själv.

Vad har varit din drivkraft i det här?

– Jag har en stark vilja och tålamod, jag är väldigt envis och har drivits av drömmen att sätta på mig en blågul tröja. Och så blev det till slut.

Lisa har blivit sin egen förebild som paraidrottare och bowlare.

– Jag kör mitt eget race, säger hon. Jag brinner för sporten och vill visa att man kan komma långt oavsett vilken funktionsnedsättning man har. Att man ska hänga i och inte ge upp.

Spelar mot killar

Lisa Nordström Green skriver nu historia som en av få svenska kvinnliga bowlare som ska tävla i årets upplaga av Special Olympics World Games - världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Tävlingen avgörs i Tyskland med start nästa vecka. Man kan bara tas ut till tävlingen en gång, och 7000 idrottare i 26 olika idrotter samlas i Berlin.

– Vi är sex svenskar som tagits ut för att tävla i bowling, tre killar och tre tjejer. I Special Olympics kommer jag att tävla mot killar för att jag har så högt snitt. När jag spelar i andra mästerskap spelar jag dock mot tjejer men här är upplägget lite annorlunda.

”Så stolt”

Lisas namn kommer att finnas med i historieböckerna även som en av åtta spelare som är med i Svenska Bowlingförbundets nystartade Team Sweden Para. Hon är med i landslaget fram till juni 2024 och minns när hon fick det stora beskedet.

– Jag grät och blev så stolt.

Hur går tankarna kring äventyret som väntar nu?

– Det ska bli jättekul, jag ska bara in och köra. Jag har ingen koll på motståndet och vill nog inte veta heller för nervernas skull, skrattar hon. Jag ska bara in och njuta.

Har du några tips till unga idrottare, som kanske kämpar i motvind?

- Jag hoppas att du inte skäms för den du är utan kör ditt race. Var omgiven av de som stöttar och peppar dig. Då kommer man långt. Men tålamod är också viktigt. Även om du är nere på botten så kommer du snart att se ljuset.

Artikeltaggar

BK TegnérBowlingFunktionsnedsättningIdrottSäffleSpecial OlympicsSpecial Olympics World GamesSportTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.