Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsgallerist skulle visa Ardy Strüwers konst: ”En chock när dödsbudet kom”

Publicerad:
Ardy Strüwer ställde ut på Galleri Ekdahl 2020 och skulle ha en ny utställning där i vinter. I veckan kom beskedet att den sympatiske konstnären avlidit, 84 år gammal.
Ardy Strüwer ställde ut på Galleri Ekdahl 2020 och skulle ha en ny utställning där i vinter. I veckan kom beskedet att den sympatiske konstnären avlidit, 84 år gammal. Foto: Helena Karlsson

Konstnären Ardy Strüwer har dött efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj.

För Karlstadsgalleristen Magnus Ekdahl är det ett dubbelt chockbesked: han hade kontakt med Ardy Strüwer alldeles nyligen och de planerade för en utställning i Karlstad i vinter.

– Han drabbades av en hjärninfarkt för tio dagar sedan och återhämtade sig inte. Alla i hans närhet är mycket ledsna såklart, säger dottern Ardina Strüwer till Aftonbladet.

Ardy Strüwer blev 84 år och har själv använt ord som "sensuell surrealism" och "postmodern flower power" när han beskrivit sin konst. Ett vanligt förekommande motiv i hans målningar är kvinnokroppen.

– Som konstnär hade han sina figurer och sin bildvärld, som han var trogen under hela sin karriär, säger Karlstadsgalleristen Magnus Ekdahl.

”Glad och dynamisk”

Ardy Strüwer växte upp i Indonesien och Nederländerna, var utbildad vid Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten i Haag. Hans verk finns i dag på bland annat Moderna museet i Stockholm och Gemeentemuseum i Haag.

I Sverige fick han sitt stora genomslag när han på 1960- och 1970-talen framträdde i underhållningsprogram i tv, ofta i samarbete med bland andra Lasse Åberg.

Han har också illustrerat barnböcker.

– Han var glad, dynamisk och oerhört entusiastisk, berättar Lasse Åberg för Aftonbladet om sin parhäst.

Skulle ställt ut i Karlstad

Ardy Strüwer har ställt ut flera gånger i Värmland. Bland annat har han varit hos Magnus Ekdahl, som driver Galleri Ekdahl på Herrhagen. Det var 2020 och det var tänkt att han skulle återvända med en ny utställning i december i år.

– Vi har hörts lite nu och då under tiden, säger Magnus Ekdahl och berättar att det bara var en dryg vecka sedan han pratade med konstnären.

Ardy Strüwer ställde ut hos Magnus Ekdahl 2020. I december var det meningen att det skulle bli en ny utställning i Karlstad.
Ardy Strüwer ställde ut hos Magnus Ekdahl 2020. I december var det meningen att det skulle bli en ny utställning i Karlstad. Foto: Privat

Så sent som på tisdagen postade han ett brev till honom.

– Jag la brevet på lådan och bara nån timme senare fick jag reda på att han dött. Det var lite av en chock när dödsbudet kom igår kväll. Det är sorgligt! säger Magnus Ekdahl.

Han kommer att minnas Ardy Strüwer som en öppen och trevlig person och han glömmer aldrig första mötet.

– Vi satt hemma hos honom och pratade. Vi samtalade mycket om hans liv som konstnär och alla andra konstnärer han stött på genom åren. Ardy var en mycket spännande man med ett rikt liv. En fin människa.

Hur det blir med den planerade utställningen är oklart. Magnus Ekdahl kommer att ha kontakt med konstnärens barn för att höra vad de vill göra.

Ardy Strüwer: Konsten är min drog och min religion

Artikeltaggar

AftonbladetArdy StrüwerGalleri EkdahlHerrhagenKändisarKarlstadKonstMagnus EkdahlNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.