Hoppa till huvudinnehållet

Nu återaktiveras gamla utomhuslarm i Värmland – men flera kommuner saknar det

Publicerad:
VMA eller Viktigt meddelande till allmänheten kallas även Hesa Fredrik. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klockan 15 på måndagen ljöd fler utomhuslarm än tidigare i Karlstad – och snart även på andra håll i Värmland.

– Vi håller på att återaktivera gamla ljudsändare, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Men i flera kommuner finns det inga.

Klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas utomhuslarmet VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, så att det fungerar vid skarpt läge.

Nu arbetar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med att återaktivera VMA-larm som redan finns men som inte varit aktiverade på flera decennier.

– Flera kommuner valde efter kalla kriget att inte ha så många ljudsändare aktiverade utan bara några strategiskt viktiga. Nu ska vi få i gång hela systemet igen, säger Anders Johannesson, MSB:s enhetschef för befolkningsskydd.

Har återaktiverat 17 i Karlstad

Det handlar om nästan 600 utomhuslarm som ska återaktiveras i 75 kommuner. I Värmland har MSB aktiverat 17 stycken i Karlstad, som totalt har 47 igång.

Andra kommuner med avaktiverade larm som nu ska sättas igång igen är Arvika, Eda, Filipstad, Hagfors, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors och Säffle.

I dag har Eda kommun inget utomhuslarm i funktion.

– En del kommuner valde att inte avaktivera sina tutor och på vissa ställen är det kanske bara en som vi återaktiverar. Det kan se lite olika ut, säger Anders Johannesson.

”Inte byggt ut det”

Kommunerna Sunne, Torsby och Årjäng saknar helt och hållet det varningssystemet utomhus. I dag finns 4 200 aktiva utomhuslarm i 234 av landets 290 kommuner.

– På den tiden när man satte upp ljudsändare gick man efter var det fanns potentiella krigsmål för flyganfall. Sedan dess, fram till i dag, har vi bara sett till att systemet fungerar men inte byggt ut det, säger Anders Johannesson.

Återaktiveringen är en del i att stärka civilförsvaret och MSB fick uppdraget av regeringen i fjol. Arbetet började i november och pågår till nästa år. MSB äger tutorna, men det är räddningstjänsten som tar hand om drift och underhåll.

Här kan du se var din närmaste tuta finns och här kan du se var ditt närmaste skyddsrum finns.

Det här är Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

• Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, mer känt som Hesa Fredrik, har funnits sedan 1931. Larmet används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar inom viktiga samhällsfunktioner.

• Utomhuslarmet testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Om du hör VMA-signalen någon annan tid ska du omedelbart gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4. Du kan också få mer information via SVT, Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13. Information kan också skickas ut via sms om telefonen befinner sig i ett hotat område när VMA skickas ut.

Källa: Krisinformation.se

Läs mer:

Fler VMA-tutor i Karlstad ska få Hesa Fredrik att ljudaDärför tjöt inte Hesa Fredrik hos dig – krigsmål saknades när systemet byggdes

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvika kommunEda kommunFilipstads kommunHagfors kommunKarlstadKarlstads kommunKils kommunKrigKristinehamns kommunMSBMunkfors kommunNödvärnOlyckorOlyckor och katastroferOroligheterRadioSäffle kommunStorfors kommunSunne kommunSveriges Radio P4Torsby kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.