Hoppa till huvudinnehållet

Polisen inför firandet: ”Viktigt att hjälpas åt och finnas där för ungdomarna”

Publicerad:
Väderprognosen ser god ut inför årets studentfirande, vilket brukar innebära mer att göra för polisen. Genrebild.
Väderprognosen ser god ut inför årets studentfirande, vilket brukar innebära mer att göra för polisen. Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under veckan drar det efterlängtade student- och skolavslutningsfirandet igång i Karlstad.

Polisen kraftsamlar och ger även sina bästa tips till föräldrar och vårdnadshavare för ett tryggt sommarfirande.

– Det viktiga är att det som händer kan hanteras på ett bra sätt. Vi förlitar oss mycket på vuxna i vår närhet, säger kommunpolisen Ida Hasselroth.

Det vankas student- och skolavslutningstider runt om i landet.

Inför festligheterna som drar igång under veckan, ger polisen i Karlstad sina bästa tips för ett så fint skolavslut som möjligt.

Man uppmanar föräldrar att vara anträffbara och också svara på samtal som kommer från okända telefonnummer.

– Vi har önskemål om att de ska finnas tillgängliga. Träffar vi på ungdomar som har fått i sig för mycket alkohol eller på annat sätt har blivit drabbade av någonting, behöver vi kunna komma i kontakt med föräldrarna på ett snabbt och smidigt sätt, säger Ida Hasselroth.

Hon fortsätter:

– Vi har även efterfrågat fler vuxna på stan, att de tar en promenad och har kontakt med kompisars föräldrar, att man stämmer av vart ens ungdom är under kvällen. Det viktiga är att det som händer kan hanteras på ett bra sätt. Vi förlitar oss mycket på vuxna i vår närhet, och om vi träffar på en ungdom som har druckit för mycket alkohol förväntar vi oss att det finns en förälder som kan vara nåbar och komma och hämta på plats. Så är det, föräldraansvaret gäller tills man fyller 18.

Kommunpolisen Ida Hasselroth tycker det är viktigt att de vuxna tar sitt ansvar. Arkivbild.
Kommunpolisen Ida Hasselroth tycker det är viktigt att de vuxna tar sitt ansvar. Arkivbild. Foto: Amos Friedman

En god väderprognos kommer med stor sannolikhet innebära många människor i rörelse på stan, säger Ida Hasselroth.

– Vi förväntar oss att det kommer bli mycket folk. När solen skiner brukar det bli mer för oss att göra. Vi har självklart utökade resurser för att finnas tillgängliga för alla som behöver oss.

I år gör även ungdomsfestivalen Lots of Love comeback efter tre år.

– Studenten har vi en egen plan för. Vårt resursuttag på skolavslutningen har jag inte exakt koll på, hur många vi är respektive kväll, men där är det såklart många unga som är ute på olika sätt. Lots of Love kommer säkerligen dra väldigt många när det ser ut att bli fint väder.

Snart skolavslutning och student – ungdomsfestivalen återvänder

Polisen har en tät samverkan med bland annat socialtjänstens fältarbetare, Ungdomar för trygghet samt ordningsvakter på flera platser.

– Vi ska ha ett stort fältmöte i veckan för att se vad alla har för resurser och hur vi ska samverka på bästa sätt. Det är viktigt att hjälpas åt och finnas där för ungdomarna. Det en högtid när många ungdomar och unga vuxna är ute, och då är såklart vi det också för att möta upp behovet, säger Ida Hasselroth.

SÄG pudlar om flaggförbudet vid utspringet: ”Det blev fel”Polisens oro inför studentflaken: ”Det är viktigt”Studentresan: Hundratals värmlänningar åkte till Ayia Napa – så gick det senEfter 26 200 timmar – studenternas racingbil klar
Fakta

Polisens tips

Är du förälder till en ungdom som planerar att fira student eller skolavslutning?

• Köp aldrig ut alkohol och ha koll på alkohol som finns i hemmet. Vi träffar många ungdomar som har tagit alkoholen hemifrån.

• Ha en öppen dialog med ditt barn om inställning till alkohol, fester och att vara ute sent på kvällarna.

• Ha koll på vart ditt barn ska och vem hen ska umgås med.

• Prata gärna med föräldrar till ditt barns kompisar och hjälps åt att hålla koll.

• Se till att du är tillgänglig under kvällen om något skulle hända. Om vi exempelvis träffar på ditt barn kraftigt berusat vill vi inte mötas av en telefonsvarare.

• Torrschampo och lustgas används mer och mer av ungdomarna för berusning, vilket kan vara förenat med livsfara. Prata med ditt barn om riskerna med detta.

Läs mer om hur polisen arbetar med ungdomar och alkohol här.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättKarlstadSamhälleSkola och utbildningStudentenStudenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.