Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen om våldsamma VM-olyckan: ”Tryckte på sos-knappen”

Publicerad:
Här är Jonas Anderssons egna foto på bilen efter olyckan i VM-rallyt på Sardinien. Han själv klarade sig mirakulöst nog helt oskadd, medan föraren Gus Greensmith fick föras till sjukhus.
Här är Jonas Anderssons egna foto på bilen efter olyckan i VM-rallyt på Sardinien. Han själv klarade sig mirakulöst nog helt oskadd, medan föraren Gus Greensmith fick föras till sjukhus. Foto: Jonas Andersson

Värmländske kartläsaren Jonas Andersson upplevde en av karriärens värsta krascher i VM-rallyt på Sardinien.

– Det var en rejäl smäll, säger han.

Olyckan inträffade i fredags, på sjätte sträckan av totalt 19, då Skodan med brittiske föraren Gus Greensmith och Jonas Andersson i WRC2-klassen åkte av grusvägen i hög fart. Bilen blev skrot.

Andersson klarade sig mirakulöst nog oskadd, medan Greensmith hade svåra smärtor och hämtades av ambulans.

– Han var på sjukhuset ett par dagar. Det var inga frakturer och han är på bättringsvägen, men har fortfarande lite ont i ryggen, berättar Jonas Andersson, som klarade sig bättre.

– Jag var lite mörbultad någon dag, men nu känner jag faktiskt ingenting.

En mindre håla/gupp i vägen orsakade olyckan.

– Det var bara en liten kompression. Hasplåten bottnade i vägen, det lyfte ut fronten och vi hann aldrig få tillbaka den. Vi gick rakt ut och in i ett par träd så det blev tvärstopp. Det var en rejäl smäll.

Tog sig Gus också ut själv?

– Ja, men det var allt han gjorde. Han hade så ont så han låg bara vid sidan av vägen. Då tryckte jag på sos-knappen i våran bil.

Jonas Andersson tog bilder på bilen där den hamnat vält på sidan utanför vägen. Otroligt att någon var oskadd med tanke på hur den såg ut.

– Det beror helt på hur det tar. Bilarna är väldigt säkra. Det visar ju att säkerhetssystemen vi har är väldigt bra.

Greensmith/Andersson i WRC 2-Skodan strax innan kraschen.
Greensmith/Andersson i WRC 2-Skodan strax innan kraschen. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

46-åringen från Gunnarskog är en av de allra mest rutinerade i rally-VM och har varit med om många krascher, den näst senaste i Spaniens VM-rallyt i oktober. Då undkom båda oskadda.

Är det här en av de värre?

– Ja, det är helt klart en av de större.

Blev du rädd?

– Det brukar gå så fort så jag hinner aldrig bli rädd. Det känns som man hinner tänka en massa, men det gör man väl egentligen inte eftersom det går så fort. I någon tiondels sekund vet man inte vad som händer. Vart är vi på väg?

Andersson är inte orolig för att kliva in i rallybilen igen.

– Jag har inga problem med det. Nu gick det ju bra och då är det absolut ingen fara.

Hade det gått att undvika?

– Allt går att undvika, om man kör saktare. Det är alltid en balansgång. Men det kändes inte som att det gick för fort. Det var otur egentligen att det träffade lite fel.

Greensmith/Andersson ställde upp bara för träningens och erfarenhetens skull, utom poängtävlan.

– Det var tur i oturen.

Duon låg sexa innan avåkningen.

– Vi tyckte att vi körde ganska bra, men fick inga bra tider. Det är lätt att man omedvetet tar det lite lugnare när man inte kör om poäng.

Andraplats på femte sträckan antydde att något bättre var på väg.

– Vi hade gjort justeringar på service och tänkte försöka vara med, så det är lite synd.

Bilen fick ett kast i ett gupp, for av vägen och träffade några träd.
Bilen fick ett kast i ett gupp, for av vägen och träffade några träd. Foto: Jonas Andersson

Bilen är mest illa däran.

– Jag har hört att det var mycket skador, både på motor och växellåda.

Greensmith/Andersson tävlar precis som Oliver Solberg för tyska Toksport. Teamet löser problemet och tar in en ny Skoda om det behövs.

Även föraren borde vara fit for fight till nästa tävling.

– Vi har valt att inte köra i Kenya ändå, så det blir inte förrän Estland. Det är sex veckor och det tror jag ska funka bra.

Det brittisk-svenska paret ligger just nu trea i WRC2-mästerskapet med 62 poäng på tre tävlingar av valfria sju. Tvåan Oliver Solberg har 64 och ettan Yohan Rossel, Frankrike, 77 på fyra tävlingar.

Kan alltså bli en värmländsk slutuppgörelse om världsmästartiteln.

– Det är kul. Vi är bra kompisar allihopa. Vi har fight på tävlingarna och sen tycker vi det är kul att umgås, säger Jonas Andersson.

Solberg bröt innan lördagens målgång – och värmländske kartläsaren i otäck kraschVärmländske kartläsaren i krasch i VM-rallyt: ”Nej, nej, nej”

Artikeltaggar

GunnarskogGus GreensmithJonas AnderssonKenyaOlyckorRallyRally-VMSjukhusSpanienSportToksport WRT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.