Hoppa till huvudinnehållet

Jämlik sjukvård - Ett fundament för en välmående befolkning

Publicerad:
Utmaningarna är olika stora i regionerna och de kan leda till en ojämlikhet där människor inte får tillgång till den vård de är i behov av, skriver Sara Kihlström (KD) och Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Bertil Ericson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är glädjande att regeringen nu tagit sitt förstasteg mot ett möjligt förstatligat huvudmannaskap för vården, skriver Sara Kihlström (KD) och Kjell-Arne Ottosson (KD).

I Sverige finns det ojämlikheter inom sjukvården beroende på var du bor i landet. En av Kristdemokraternas hjärtefrågor är ett förstatligande av sjukvården. Därför välkomnar Kristdemokraterna utredningen som möjliggör en mer pålitlig och jämlik sjukvård. Vården ska finnas när du behöver den oavsett sjukdom eller postadress.

Alldeles för många patienter och även personal upplever en bristande sjukvård med svårtillgänglighet och få disponibla vårdplatser. Det är glädjande att regeringen nu tagit sitt förstasteg mot ett möjligt förstatligat huvudmannaskap för vården. Genom regeringens Tidöavtal sker nu en utredning om för- och nackdelar med ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap.

Sjukvården är komplex och har många utmaningar eftersom det finns en ojämlik tillgång till vården i olika delar av landet. Vi ser att många kämpar bland annat med personalbrist, för få vårdplatser samtidigt som god och nära vård måste utvecklas. Utmaningarna är olika stora i regionerna och de kan leda till en ojämlikhet där människor inte får tillgång till den vård de är i behov av.

En förändrad sjukvårdsorganisation har länge varit en av Kristdemokraternas stora hjärtefrågor och redan under Göran Hägglunds tid som socialminister drev Kristdemokraterna på århundradets vårdreform. Vi anser att ett nationellt ansvar för vården är avgörande för en mer rättvis sjukvård med bättre sammanhållning.

Detta är den viktigaste utredningen inom hälso- och sjukvård som gjorts i modern tid och beroende på vad utredningen visar kan detta bli den största vårdreformen som implementerats i modern tid.

Sara Kihlström - Regionråd (KD)

Kjell-Arne Ottosson - Riksdagsledamot (KD)

Artikeltaggar

Göran HägglundKjell-Arne OttossonKristdemokraternaPolitikSara KihlströmSjukvårdUtredningarVårdVård och omsorg