Hoppa till huvudinnehållet

Här gjordes legionellafyndet – i en städskrubb

Publicerad:

Det var i en städskrubb på Uddeholm arena som prov togs som påvisade legionella.

Nu har man tvingats stänga badhuset och duscharna – för andra gången.

– Vi ska åtgärda så det inte händer igen, säger Conny Meijer, fastighetschef Hagfors kommun.

Det var sent på fredag eftermiddag som Hagfors kommun gick ut och informerade att man hittat spår av legionella inom Älvstranden bildningscentrum, ÄBC.

Duscharna i idrottshallen stängdes av med omedelbar verkan. Likaså stängdes badhuset, detta för att duscharna i badhuset ingår i samma vattenledningssystem i Älvstranden bildningscentrum.

Städskrubb

Provet som påvisade legionella togs i en städskrubb som sällan används på intilliggande Uddeholm Arena. Så sent som i november togs prov som visade på legionella här.

– Det togs ju i städskrubben förra gången också, så de tror ju att det beror på att det blir stillastående vatten i städskrubben, säger Sofia Kyman, Miljö- och hälsoskyddsinspektör Hagfors kommun.

Under måndagen togs ett nytt legionellaprov. Provsvar väntas på onsdag.

– Visar det på att det fortfarande finns, då är det ju inte städskrubben. Då måste det tillsättas en utredning som går igenom alla vattenledningar. ÄBC har ju byggts ut i olika omgångar. Det kan ju vara något blindrör som står, säger Sofia Kyman.

Utreds

Påvisas ingen legionella kan badhuset öppna igen och det är även fritt fram att duscha i idrottshallen.

Kommunen har nu anlitat en rörfirma som på onsdag ska säkerställa att det blir bra vattenvärde framöver.

– Det är en entreprenör som har möjlighet att utreda och åtgärda så det inte händer igen. Vi måste få cirkulation på vattnet. Vi får stillastående vatten det är det som orsakar detta. Den övriga delen av Uddeholms arena så har vi nattspolning, men inte just på den delen, så vi får väl se till att det blir så då, så vi frångår det här problemet, säger Conny Meijer.

Badhus tvingas stänga efter larm om legionellaUpptäckten efter bakterielarmet: Kommunen missade vattenprover – i flera månaderEfter legionellalarmet: Nytt vattenprov avgör om vattnet i skolan kan sättas påLegionellabakterier i vatten på skola – badhus stängs

Det här är legionella

Legionella är ett släkte av gramnegativa bakterier i familjen Legionellaceae. Flera legionellaarter kan orsaka legionärssjukan och pontiacfeber. Den vanligaste arten är Legionella pneumophila.

Sveriges största legionellautbrott genom tiderna inträffade i köpcentret Punkt, i Västerås 1979. Bakterien hade då letat sig in i ett kyltorn på husets tak och sedan spridits med luftkonditioneringssystemet.

Bakterierna trivs bäst och förökar sig snabbast vid en vattentemperatur omkring 35-40 grader Celsius. Under ca 20 grader är bakterierna vilande, d.v.s. de förökar sig inte. För att döda bakterierna behöver man hetta upp vattnet till över 50 grader.

Källa: Wikipedia

Artikeltaggar

BakterierConny MeijerHagfors kommunIdrottshallSofia KymanUddeholmVård och omsorgVatten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.