Hoppa till huvudinnehållet

Fristående förskola i Karlstad får kritik: ”Tog över förra året”

Publicerad:
Karlstads kommun ger fristående Fröets förskola fyra förelägganden.
Karlstads kommun ger fristående Fröets förskola fyra förelägganden. Foto: Håkan Strandman

Bristande kompetensutveckling, kvalitetsarbete och klagomålsrutiner.

Fristående Fröets förskola i Karlstad får kritik efter kommunens tillsyn.

– Vi tog över förskolan förra året, kort innan tillsynen, säger rektorn Katarina Björlin.

Fröets förskola är en friskola belägen i en villa på Herrhagen.

Sedan i fjol har förskolan nya ägare. Kort därpå – under hösten – gjorde Karlstads kommun en tillsyn utifrån skollagen som nu presenterats. Fröets förskola får fyra förelägganden av kommunen.

– Vi tog över förskolan förra året från tidigare ägare, kort innan tillsynen, och har ett samarbete med kommunen med en plan på hur vi lägger upp arbetet, säger Katarina Björlin, rektor och ordförande i förskolans styrelse.

Ska åtgärdas senast 1 september

Av kritiken på fyra punkter handlar två om brister sedan kommunens förra tillsyn 2017 som inte anses ha åtgärdats tillräckligt.

Dels att en plan för att dokumentera kvalitetsarbete inte följts, dels att personalen inte fått kompetensutveckling sedan nuvarande läroplanen började gälla 2019.

Övriga två förelägganden handlar om bristande skriftliga rutiner för hur klagomål ska hanteras samt att handlingar trots påminnelser inte lämnats in i tid till kommunen. Förskolan hade samtidigt problem med sin nya mejl.

– Bristerna påverkar inte barnen på en direkt nivå. Vi konstaterar att de har uppgifter att jobba med, att ett utvecklingsarbete behöver göras inom olika områden, men vi har tillförsikt i att de kommer vidta åtgärderna, säger Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Friskolan ska svara kommunen senast första september.

Läs mer:

Riktad tillsyn mot förskola i Karlstad: Föräldrar upplever hot från rektorn

Artikeltaggar

ÅtgärderBarn- och ungdomsenhetenBristerFörskolorHerrhagenKarlstads kommunKarlstads kommunKlagomålSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.