Viktor och Martina Holmkvist i Karlstad tröttnade på springet och byggde ett utekök av gabioner.
– Barnen älskar när vi gör stora pannkakor i muurikaan.
Martina Holmkvist är den som oftast lagar mat i familjen, både inne och ute, och var den som först ville ha ett utekök.
– Vi har ganska långt till köket och det var så mycket spring. Det funkade inte när barnen var små, man inte kunde lämna dem ute, säger hon.
Nu har barnen hunnit bli fyra och sju år och behöver inte passas på samma sätt men det är fortfarande långt till köket och de vill gärna kunna äta ute i trädgården.
Viktor Holmkvist är ingenjör och började fundera på konstruktionen. Han landade i att bygga med gabioner, en sorts nätkassar av metalltråd som fylls med sten.
– Det var en kollega som är lite av en gabion-nörd sa att de här, som är samma som Trafikverket köper, är de bästa, säger Viktor Holmkvist.
Lite i taget
De började med att göra uteplatsen och placera ut de tomma gabionerna.
– Sedan stod det så i ett eller två år. Så vi hade gott om tid att planera vad vi ville ha, säger Viktor.
Vatten hade han redan dragit dit själv från utekranen och det var också förberett med el.
De bor i en 20-talsvilla där det mesta är original sedan fem år och har funderat en del på hur de ska få till en enklare kontakt med trädgården eftersom de tycker om att laga mat och äta utomhus.
– Vi funderade på att göra en ny utgång men vi vill inte förstöra huset, säger Martina.
Fristående kök
Resultatet blev ett utekök som är fristående och som känns mer modernt än villan.
– Vi ville inte heller fästa solseglet i huset så därför fick det bli de här stolparna, säger Viktor.
Seglet som fick bli solskydd hade de liggande och stolparna som det är spänt mellan ser ut som master och är rejält grundade i marken och går dessutom ner genom gabionerna.
– Det kommer garanterat att hålla, säger Viktor.
Tillsammans ger arrangemanget klara segelbåtsvibbar.
Stora stenar
När de väl hade tänkt färdigt kring hur de vill ha sitt utekök började de fylla nätkassarna med stora sten från en rullstensås i Väse.
– Det mesta här är ganska fyrkantigt med raka vinklar. Jag tycker att stenarna rundar till det på ett gött sätt, säger Viktor.
Dolda bland stenen ligger elledningar och vattenrör.
– Det fungerar jättebra men den dagen jag behöver komma åt dem blir det ett litet helsike, konstaterar Viktor.
”Väldigt nöjda”
Uteköket har blivit den samlingspunkt de ville att det skulle bli.
– Ja, vi är väldigt nöjda och lagar nästan all mat här på helgerna, säger Martina.
Grillen har inte fått någon fast placering i det här uteköket.
Det har istället muurikkan som värms med gasol.
– Vi lagar all möjlig mat på den, pastarätter och wok, samma mat egentligen som vi gör inne, säger Martina.
– Barnen älskar när vi gör pannkakor för de blir så stora, säger Viktor.
Ibland åker klotgrillen ändå fram.
– Kanske skaffar vi en pizzaugn också, säger Martina.
Vad vill ni skicka med till dem som funderar på att fixa ett kök ute?
– Planera och tänk efter vad det är ni vill ha i köket innan ni börjar. Eluttagen har varit jättebra att ha, nu kan vi göra våfflor här. Och vattnet.