Hoppa till huvudinnehållet

Stödkonsert för utvisningshotade fyllde Kulturladan i Töcksfors: ”Evigt tacksam”

Publicerad:
Under konserten uppträdde nio lokala artister – även Princess och Blessing sjöng. Foto: Eva Häggdahl

Under söndagskvällen samlades invånarna i Töcksfors för en solidaritetskonsert i Kulturladan. Konserten är ett initiativ till att försöka stoppa den pågående utvisningen av tioårige Princess och hennes mamma Blessing till Nigeria.

– Jag är jätteglad att så många är här, säger Blessing Mmaete Makufi.

Under de senaste dagarna har NWT rapporterat om den pågående utvisningen av Princess, 10, och hennes mamma, Blessing Mmaete Makufi.

Det har upprört många. Framför allt bygdens invånare själva.

Flera hundra personer samlades under söndagskvällen vid Kulturladan i Töcksfors för den konsert som anordnades i solidaritet för Princess och hennes mamma.

Wilma Sjöquist (tredje från vänster bakre rad), med vänner, var med och stöttade Princess vid konserten.
Wilma Sjöquist (tredje från vänster bakre rad), med vänner, var med och stöttade Princess vid konserten. Foto: Eva Häggdahl

På plats var Wilma Sjöquist, 13 år från Töcksfors. Hennes lillasyster är god vän till Princess berättar hon:

– Det har varit jobbigt för min lillasyster att acceptera beskedet. Hon har inte varit så glad de senaste dagarna.

Publiken tystnade och Daniel Johansson inledde kvällen med låten ”Three little birds”.

Bakom konserten stod bland annat Mathilda Röjdemo. Hon har känt Princess och Blessing i över sex år.

– Vi har en butik i byn och där kom de in när flickan var fyra år. Jag blev god vän med Blessing och har sjungit mycket med dem.

– Vi har länge pratat om att göra en konsert tillsammans, men inte trodde vi att det skulle bli på det här viset, säger Mathilda Röjdemo.

Princess och Blessing var väldigt nöjda med uppslutningen till konserten.
Princess och Blessing var väldigt nöjda med uppslutningen till konserten. Foto: Eva Häggdahl

Tioårige Princess är född och uppvuxen i Sverige – men riskerar nu att utvisas till Nigeria – där hennes mamma utsattes för grova brott och tvingades fly för 13 år sedan.

Blessing själv är överraskad över uppslutningen, och är evigt tacksam för det stöd som bygden har visat.

– En del av mig blir jätteglad att det är så många här, att det finns folk som har ett mänskligt hjärta och tänker på oss, säger Blessing Mmaete Makufi och fortsätter:

– Det är många som inte förstår varför vi ska utvisas. Jag förstår inte heller. Jag har både lägenhet och fast jobb.

Tillsammans framförde mor och dotter låten Amazing Grace under kvällen. Princess drömmer själv om en karriär inom musiken – om att en dag bli en världsartist.

Viktoria Emanuelsson (till vänster) startade namninsamlingen för att försöka få stopp på utvisningen. Mathilda Röjdemo har känt Blessing i många år och var en av arrangörerna för konserten.
Viktoria Emanuelsson (till vänster) startade namninsamlingen för att försöka få stopp på utvisningen. Mathilda Röjdemo har känt Blessing i många år och var en av arrangörerna för konserten. Foto: Eva Häggdahl

En motreaktion

Konserten och uppslutningen under söndagskvälen är en reaktion mot Migrationsverket beslut. Om inget annat händer de kommande dagarna utvisas mor och dotter till Nigeria om drygt en vecka.

Situationen har fått personer även utanför Töcksfors att reagera. Elly Solbrekke bor ett par mil utanför bygden.

– Jag har hört om deras beslut och det är tragiskt. Det berör alla. Andra barn får vänta på sin skolavslutning, och Princess har en utvisning att vänta sig, säger Elly Solbrekke.

Kulturladan i Töcksfors rymmer 350 personer, och utanför satt ett stort gäng också.
Kulturladan i Töcksfors rymmer 350 personer, och utanför satt ett stort gäng också. Foto: Eva Häggdahl

Viktoria Emanuelsson är lärare i Töcksfors, och har startat en digital namninsamlingen för att försöka stoppa utvisningen.

– Konserten är till för att uppmärksamma situationen och få mer uppmärksamhet kring det som händer. Vi vill visa att det är många som tycker att det är fel, säger hon.

Över 5 000 människor har nu valt att skriva under namninsamlingen för att försöka påverka beslutet om utvisning.

– Vi vänder oss till Migrationsverket, som behöver ta tillbaka ärendet från gränspolisen och stoppa utvisningen. Vi vill att det ses över igen från början till slut. Det finns så mycket att titta på. Exempelvis innehåller barnkonventionen massor med artiklar som behöver ses över, säger Viktoria Emanuelsson.

Tusentals sluter upp bakom utvisningshotade Princess, 10: "Otroligt på så kort tid"Familj i Töcksfors utvisas – Blessings och tioåriga Princess får inte vara kvar: ”Gråter”

Artikeltaggar

BarnkonventionenBrottDaniel SchützerKonserterMigrationsverketMusikNigeriaTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.