Hoppa till huvudinnehållet

Stålreglar föll från fjärde våning – Pontus, 30, var centimeter från att dö: ”Hade änglavakt”

Publicerad:
20 stygn i ländryggen och grov morfin. Pontus Nilsson observerades i flera timmar på Centralsjukhuset i Karlstad efter arbetsplatsolyckan. ”De har varit fantastiska mot mig”, säger han. Foto: Privat

Snickaren Pontus Nilsson, 30, hade precis påbörjat sitt arbetspass uppe på Kasernhöjden i Karlstad där man bygger 300 nya lägenheter.

Vid 9-tiden på morgonen föll ett 20 kilo tungt paket stålreglar från fjärde våning. De träffade Pontus i ländryggen.

Hastigt fördes han till sjukhus med ambulans.

– Kirurgerna trodde inte att det var sant. Det handlade om centimeter ifrån att jag hade varit förlamad till att jag hade varit död, säger Pontus Nilsson.

Det blev inte en särskilt lång arbetsdag för Pontus Nilsson. Han hade knappt hunnit börja med dagens sysslor.

– Vi höll på att förbereda för att ta in lite virke och ett paket på en vagn. Vi skulle rulla ihop ett stålband och när jag stod där med ryggen vänd mot byggnaden så bara blixtrade det till i ögonen på mig. Det small som bara den. Jag föll ner på mina knän och kände direkt att det var något som var fel. Ryggen bar mig inte och jag ramlade baklänges och föll ihop. Jag skrek i ren panik till kollegorna att de skulle ringa ambulans, säger han.

Regelpaketet som träffade Pontus hade sylvassa kanter och skar hål på ländryggen.

När NWT når Pontus Nilsson ligger han på Centralsjukhuset i Karlstad, har sytt 20 stygn i ländryggen och behandlas med kraftiga doser morfin för att lindra smärtorna.

– Jag kan gå skapligt, men det är påfrestande och gör jävligt ont, säger han och fortsätter berätta om händelsen:

– Kranföraren hörde hur det small och min kollega Joel som hade gått in i garaget kom snabbt tillbaka. Han såg att jag var tom i blicken, som att jag höll på att dö. Snabbt ringde de ambulansen och under tiden fick jag hjälp av kranföraren Maria som satt bredvid mig.

15 minuter senare låg Pontus i ambulansen på väg in till sjukhuset. Då hade också sambon Elin fått höra vad som hänt. Hon åkte direkt till sjukhuset och höll familjen underrättad. En stund senare anslöt resten av familjen.

– Då låg han i sjuksängen och kämpade. Läkaren berättade för oss att han hade haft änglavakt, säger Pontus mamma, Agneta Nilsson.

”Den turen kommer aldrig igen”

Fyra läkare undersökte Pontus och kontrollerade hans hälsotillstånd. Två kirurger och två ortopeder.

– De sa till mig att ”den turen du har haft, den kommer aldrig igen”. De berättade att det handlade om centimeter ifrån att jag hade varit förlamad till att jag hade varit död, säger Pontus Nilsson som vill hylla vården för deras arbete.

– De fanns hela tiden vid min sida och sa att det var viktigt att stanna upp och tänka vad som hade kunnat ske och vilken tur jag haft.

Pontus är 197 centimeter lång och stadigt byggd, vilket också spelade in.

– Jag hade tröja på mig när olyckan inträffade och det var tur. Annars hade plåten skurit av mig huden. I den vinkeln jag stod var det inte långt ifrån att det hade träffat nacken. Då hade det varit färdigt.

Ett paket med stålreglar föll ner från fjärde våningen och träffade Pontus Nilsson som arbetade på marken.
Ett paket med stålreglar föll ner från fjärde våningen och träffade Pontus Nilsson som arbetade på marken. Foto: FREDRIK KARLSSON

Tänker på familjen

Pontus, som arbetat som snickare i tolv år, är pappa till tre små barn i åldrarna 7, 6 och 4 år. Olyckan har fått honom att fundera.

– Det är familjen jag tänker på. Att man inte ska kunna åka till jobbet utan att veta om man kommer hem eller inte. Jag blir förbannad när jag tänker på det. Det är för jävligt att det här kan hända. Nu hade jag änglavakt och det är jag enormt tacksam för. Att jag ens kan prata, gå, och spela fotboll med barnen när jag kommer hem. Det är det som snurrar i i huvudet som småbarnsförälder – att man bara vill hem till barnen och sambon.

Hans kollegor hälsade på dagen efter olyckan.

– De trodde det värsta. Att jag brutit ryggen, var förlamad och inte kunde gå. De såg ju när jag föll ihop. Vi var många som var skärrade. Linjen mellan liv och död har aldrig varit så påtaglig.

Vill belysa säkerheten

Pontus har de senaste timmarna funderat på vad som gått fel och har sin bild klar:

– Det är ren slarvighet, nonsenstänkande och en obryddhet.

Det är också därför som Pontus vill berätta om olyckan – att belysa vikten av säkerhet på en arbetsplats.

– Jag hoppas att det kan bli en tankeställare för många. Att man inte väntar med grejer utan att man verkligen kontrollerar allt. Det ska inte behöva gå så här långt. Jag gick bara på marken och där ska man inte behöva göra en riskbedömning på ett bygge. Man ska inte behöva vara rädd för att få någonting i huvudet.

Positivt besked

På fredagen fick familjen ett positivt besked.

– Från sjukhuset har de meddelat att allting ser bra ut och att han har kunnat börja äta igen. Det var enormt glädjande att höra, säger Agneta Nilsson och fortsätter:

– Torsdagen var en hemsk och fruktansvärd dag, innan man visste hur allt skulle bli, men nu känns det bättre. Men vi vet ju inte hur det här kommer påverka honom, om han kan fortsätta jobba framöver.

Efter att läkarna gjort några sista kontroller av Pontus skulle han efter nästan två dygn på sjukhuset få åka hem.

– Nu ska jag vila och ta det lugnt och absolut inte lyfta eller göra något som påfrestar ryggen, har de sagt.

Polisen utreder nu om arbetsgivaren slarvat med säkerheten eller inte. Om någon brustit i sina arbetsrutiner och i sådana fall ska ställas till svars.

En byggarbetsplats är förenad med flera faror. ”Skamligt att något sånt här får hända” säger Pontus Nilsson efter arbetsplatsolyckan på Kasernhöjden i Karlstad.
En byggarbetsplats är förenad med flera faror. ”Skamligt att något sånt här får hända” säger Pontus Nilsson efter arbetsplatsolyckan på Kasernhöjden i Karlstad. Foto: FREDRIK KARLSSON
Man till sjukhus efter arbetsplatsolycka: ”Fick reglar i ryggen”

Artikeltaggar

ArbetsplatsolyckorKarlstadKasernhöjdenOlyckorOlyckor och katastroferSjukhusSjukvård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.