Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Grums kommun

Publicerad:
Sju livsmedelsanläggningar har fått anmärkning vid minst två kontroller sedan 2022 eller föreläggande. Foto: Håkan Strandman

Tre mataffärer, en restaurang, en bensinmack och två förskolor.

Här är alla matställen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Grums kommun sedan 2022.

Kommunens inspektörer kontrollerar regelbundet alla matställen – kaféer, restauranger, matbutiker samt kök på skolor och äldreboenden – för att se om kraven i livsmedelslagen uppfylls.

Kontrollerna är nästan alltid oanmälda och planerade i förväg. De kan också ske om någon hört av sig med klagomål eller anmält matförgiftning.

”Vid inspektionen granskas bland annat skötsel- och rengöringsrutiner och temperatur i kyl och frys. Vi tar livsmedelsprover och kontrollerar hanteringen av livsmedel, samt granskar märkningen så att konsumenten ska få rätt information”, skriver Grums kommun på sin hemsida.

Ica Supermarket Klingan i Grums och Ica Supermarket Orrby hade brister, liksom Coop i Grums.
Ica Supermarket Klingan i Grums och Ica Supermarket Orrby hade brister, liksom Coop i Grums. Foto: Johan Lindahl

EU har särskilda regler för 14 allergener

Personalen måste också kunna berätta om maten innehåller något ämne som allergiker kan vara känsliga mot. EU har särskilda märknings- och informationsregler för 14 allergener. Exempelvis i mjölk, ägg, jordnötter, hasselnötter, soja, vete, fisk och skaldjur.

I listan nedan visas de företag i Grums kommun som fått anmärkning vid minst två kontroller sedan 2022, eller som fått föreläggande. Kommunen kan ge föreläggande om bristen är så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det är återkommande slarv.

Några vanliga brister handlar om rengöring, mathantering, underhåll av lokal och utrustning, personlig hygien och för varm kyltemperatur.

Preem vid Slottsbron fick bakläxa.
Preem vid Slottsbron fick bakläxa. Foto: Fredrik Persson/TT

Matställen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Grums kommun sedan 2022

Coop, Grums

Kontroll den 29 april 2022. Öppnad grillolja och kryddpasta förvarades i rumstemperatur i stället för i kyl. Personal med ringar hanterade oförpackade livsmedel på bageriavdelningen. Jägarfläsk i charkdisken höll 47 i stället för minst 60 grader. Ny kontroll den 10 juni, då tidigare brister åtgärdats förutom varmhållning av jägarfläsk som nu höll 46 grader. Hade åtgärdats den 17 juni. Ny kontroll den 11 november 2022. Smutsigt på vägg och hyllor i kylrum innanför charkdisk och på insida av fläktkåpa i diskrum. Ny kontroll den 4 april 2023. Smutsigt golv under bageriskåp. Smutsiga takventiler och fläktar på köksavdelning. Åtgärdat den 17 april.

Förskolan Kompassen, Gamla Slottsbron

Föreläggande efter kontroll den 14 september 2022 att åtgärda följande brister. Trasigt tak i förråd, där ventilationsrör lagats med silvertejp. Beredningsrum hade trasig vägg och sladdar hängde ner från taket. Slitna skåpluckor och lådor i köket som försvårade rengöring. Bristande rutiner för smittorisk när kökspersonal och pedagoger delade toalett. En åtgärdsplan kom in den 14 oktober. Ny kontroll den 25 januari 2023. Slitna skåp, lådor och hyllplan i köket. Hygienrutiner för toaletten följdes inte. Måltidspersonal behövde tvätta och sprita händer direkt när de kom till köket. Temperaturen i brödfrys höll 7 och inte 18 minusgrader. Förskolan kom den 9 och 13 mars med åtgärder som följs upp framöver.

Ica Supermarket Klingan, Grums

Kontroll den 3 oktober 2022. Bristande innehållsförteckning på egenproducerad smörgåstårta, potatissallad och vegetarisk lasagne, där livsmedel eller allergen saknades. Ny kontroll den 24 oktober 2022. Bristande innehållsförteckning på egenproducerad fisksoppa, räkmacka, chili con carne, potatissallad och smörgåstårta. Inga brister vid kontroll den 24 mars 2023.

Ica Supermarket Orrby

Kontroll den 7 och 22 september 2022. Bristande innehållsförteckning på egenmärkt potatissallad, Orrbysallad, kräftsallad, gubbbröra och mimosasallad. Åtgärdat den 23 september. Ny kontroll den 31 januari 2023. Slitna bänkar i kök. Ingrodda matrester på undersida till överskåp ovanför beredningsbänk. Bänkarna skulle bytas kommande veckor. Följs upp vid nästa kontroll.

Preem, Slottsbron

Kontroll den 14 februari 2022. Personal bar smycken och armbandsur vid livsmedelshantering, vilket ökade smittorisken. Hade åtgärdats vid kontroll den 8 mars 2022 som visade nya brister. Flera öppnade dressingar i rumstemperatur i stället för i kyl. Några dressingar fick inte förvaras över normal rumstemperatur men höll 25 grader. Ett paket mjölk och havremjölk vid kaffeautomaten höll 15 grader och fick slängas. Vinylhandskar användes för feta livsmedel som ost och dressingar trots att de inte var inte godkända för det. Var åtgärdat den 23 mars 2022.

Restaurang Kina, Grums

Kontroll den 7 februari 2022. Företaget hade i fyra dagar haft öppet med nytt organisationsnummer utan att ha anmält till kommunen. Åtgärdat den 30 mars. Kontroll den 31 oktober 2022. Livsmedelslådor i kyl och frys saknade lock och åtgärdades direkt. En lax- och köttbit låg löst i frysen, ansågs inte lämpliga att servera och slängdes. Slitna lister i köket. Ett rör som läckt olja ovanför en diskmaskin hade täppts igen med papper och behövde tätas ordentligt. Som förråd användes ett uterum där hål i tak och väggar ökade skadedjursrisk. Frys höll 13 och inte 18 minusgrader. Ny kontroll den 18 april 2023, då rör och lister åtgärdats. Frys höll 3-10 minusgrader. I kyl och frys låg livsmedel utan skydd. Uterummet var inte tätt. Ärendet är under pågående handläggning.

Åshammar förskola

Kontroll den 1 februari 2022. Flera slitna golv- och väggytor i torrförråd och diskutrymme som ökade fuktskaderisk. Fönster hade tidigare haft insektsnät för att kunna öppnas utan risk för skadedjur men saknade nu nät. Förskolan var riskklassad att servera 23 matportioner per dag men serverade uppemot 40 portioner utan att ha anmält ändringen. Kontroll den 29 mars 2022, då allt åtgärdats utom insektsnät, som enligt personal köptes den 5 april.

Källa: Miljö- och hälsoskydd i Grums kommun

Så anmäler du matsnusk till Grums kommun

• Telefon 0555-420 00 eller kommunstyrelse@grums.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hammarö kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Kils kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Säffle kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Årjängs kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i ForshagaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i MunkforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Karlstad

Artikeltaggar

ÅshammarÅtgärderBristerCoopEUGamla SlottsbronGrumsGrums kommunIca SupermarketLivsmedelMatMat och dryckMatfusketPreemSlottsbron

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.