Hoppa till huvudinnehållet

Kils sjöar försuras när kalkpriset stiger – paus resten av året

Publicerad:
Vattendragen i Värmland kommer fortsätta kalkas, men i mindre utsträckning, på grund av de höga kalkpriserna. Undantaget är Kils kommun. Foto: Pressbild

Kalkningen av Värmlands försurade sjöar och vattendrag kommer minska i år. Orsaken stavas ökade kalkpriser, och på grund av det blir Kils kommun helt utan kalkning resten av året.

Kalkpriserna har ökat kraftigt det senaste året. Även med bidrag från Havs- och vattenmyndigheten så måste Länsstyrelsen Värmland skära ner på kalkningen av länet sjöar och vattendrag.

Värmland har en stor andel försurade sjöar och vattendrag. Flera arter, från flodpärlmussla och flodkräfta till lax och öring, är känsla mot försurning. Om de arterna försvinner så kan invasiva arter tränga in.

I normala fall sprids kalk i 13 av länets kommuner. Med besparingarna så kommer kalkningarna fortsätta, men i mindre skala och i färre vatten. I Kils kommun så kommer dock kalkningen sättas på paus helt i år.

– Vi har försökt göra en prioritering så att de negativa effekterna ska bli så små som möjligt. Om det blir perioder med mycket regn och en stor ytavrinning från omgivande marker finns en risk att vattenlevande organismer drabbas i samband med så kallade surstötar, säger Oscar Askling, kalkningshandläggare på Länsstyrelsen Värmland.

Anslaget på drygt två miljoner som Länsstyrelsen får för kalkning ska också räcka till vattenkemisk provtagning och biologiska undersökningar i vattendragen.

Artikeltaggar

Djur och naturKilKils kommunOscar AsklingSjöar och havVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.