Hoppa till huvudinnehållet

Högerextrema gymmets motdrag efter kommunens besked

Publicerad:
En lokal på andra våningen i Centrumhuset i Deje huserar Gym XIV, ett centrum för den lokala högerradikala miljön.
En lokal på andra våningen i Centrumhuset i Deje huserar Gym XIV, ett centrum för den lokala högerradikala miljön. Foto: Helena Karlsson

Politikerna vill köpa Centrumhuset i Deje – och vräka Gym XIV där högerextrema samlas.

I sociala medier svarar de med att vilja erbjuda gratis träning till intresserade skolungdomar.

– De vill hinna agera innan de blir av med lokalen, säger extremistexperten Lars Stiernelöf.

Sedan förra sommaren har en lokal i Centrumhuset huserat Gym XIV – en tränings- och mötesplats för personer från den högerextrema miljön.

Samtidigt har politikerna i flera år velat göra något åt den nedgångna, privatägda fastigheten. Nu ska frågan om att köpa och riva fastigheten upp i Forshagas fullmäktige den 20 juni.

– Blir det en affär är dagarna räknade för gymmet, har kommunalrådet Per Lawén (S) påtalat och sagt att de för en god dialog med fastighetsägaren.

Lars Stiernelöf, länssamordnare mot våldsbejakande extremism på Agera Värmland.
Lars Stiernelöf, länssamordnare mot våldsbejakande extremism på Agera Värmland. Foto: Agera Värmland

”Vill agera innan de blir av med lokalen”

På sin sociala medier-kanal har Gym XIV efter kommunens besked svarat – med att de vill ”erbjuda kommunens skolungdomar att träna helt kostnadsfritt” och att de "kommer arbeta fram en plan för öppettider för de intresserade”.

Lars Stiernelöf är länssamordnare mot våldsbejakande extremism på ideella organisationen Agera Värmland, tidigare Brottsförebyggande centrum.

– De känner väl lite halvpanik nu när kommunen agerar kring fastigheten. Det här är alldeles säkert en motreaktion på det. De vill hinna agera lite innan de blir av med lokalen, för de känner att lokalen kommer försvinna för dem, säger han.

NWT har sökt Gym XIV för en kommentar.

Gym XIV har besökts av NMR

Bakom gymmet står en 32-årig man som bland annat varit aktiv i numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti och högerextrema gruppen Defend Wermland. Han dömdes 2015 för hets mot folkgrupp för grovt antisemitiskt inlägg på Twitter.

På sin sociala medier-kanal skriver Gym XIV att de inte bara är ett gym utan ”en idé om en bättre kultur inom rörelsen” och vill ”vara en plantskola för en ny typ av människa”.

De vill inte knyta sig till någon särskild organisation och länkar till olika högerextrema nätverk. I ett inlägg har de hyllat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för att de ”utbildat och lyft upp, gett en gnista av hopp till alla de svenskar som tragglar sina sorgliga liv i ruinerna”. Ett annat inlägg från i fjol beskriver hur en grupp från NMR besökt gymmet.

I ett inlägg om energikrisen skriver Gym XIV: ”Träna. Det kommer behövas styrka och uthållighet när vi hänger hela politikerklassen i, släckta, lyktstolpar”.

Läs mer:

Kommunen planerar köpa Centrumhuset – och sätta stopp för det högerextrema gymmetHär tränar högerextrema från hela landet: ”För att bygga upp sin våldskapacitet”Förintelseöverlevaren Flora Gladhs liv blir pjäs: ”Vill vara en tydlig motkraft”

Artikeltaggar

Agera VärmlandCentrumhusetDejeExtremismForshaga kommunLars StiernelöfNordiska motståndsrörelsenPer LawénSamhälleSvenskarnas parti

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.