I ett år har familjen kämpat mot Sveriges byråkrati för att få hem Karin, 52, från sjukhuset i London där hon ligger förlamad efter en svår olycka i fjol.
Nu har familjen varit i kontakt med Skatteverkets jurist och kan meddela nya besked.
Samtidigt har det engelska sjukhuset gjort administrativa framsteg.
Efter 25 år i London planerade Karins familj att flytta tillbaka hem till Sverige efter att hon tagit över en släktgård. Då hände det som inte fick hända.
Karin förlamades till följd av de svåra hjärnskadorna som cykelolyckan orsakade. Efter en operation och månader av intensivvård flyttades hon till ett annat sjukhus, i London. Därefter insjuknade hon i covid och fick lunginflammation, och drabbades sedan av ytterligare en hjärnblödning i samband med en operation.
Karin, 52, är fast på sjukhus i London efter svår cykelolyckaParallellt med detta har familjen gjort sitt yttersta för att få hem Karin till ett svenskt sjukhus. Något som Karins engelska läkare själva vill – och kämpar för.
Men det visade sig vara ett nästintill omöjligt uppdrag.
Tidigare har man trott att en svensk folkbokföring av Karin krävs för att hon ska få svensk vård. Men under de senaste dygnen har ny information tillkommit:
– Det vi fick veta igår från Skatteverkets jurist är att huvudregeln för att vara folkbokförd i Sverige är enkel. Ska du bo i Sverige i mer än ett år ska du vara folkbokförd här, ska du bo någon annanstans i mer än ett år ska du inte vara det. Du får ändå vara i Sverige.
– Men att vara folkbokförd i Sverige är inte ett krav för att erbjudas vård, säger mamma Sofia.
Det finns alltså inget juridiskt hinder, och regionerna har därför möjlighet att ta emot patienter från utlandet, berättar hon.
Men på grund av Karins handikapp behöver hon flygas direkt från ett sjukhus till ett annat. Därför behöver en kontakt upprättas mellan den engelska och svenska sjukvården – och det är där problemet nu ligger.
Framsteg i England
Processen i England har gått bitvis framåt när nya besked nu kan meddelas.
– Det som går framåt är den administrativa delen på den engelska sjukvårdssidan, säger mamma Sofia.
Englands etik kräver en överlämning till läkare i Sverige för att garantera att Karin får den fortsatta vård hon behöver. Därför har fem olika läkare från England försökt få kontakt med Sveriges sjukhus och regioner – utan framgång.
– Hon har flyttat runt på olika avdelningar och då har det blivit olika läkare som har försökt etablera kontakt med svensk sjukvård, säger mamma Sofia.
Nu har det engelska sjukhuset flyttat upp kontakten till den överordnade administrativa delen, från avdelningarnas egna administrativa enheter.
– Det är samma personer som håller i kontakten nu, oavsett avdelning. Det är därför klart vem som gör vad och vem som tar vilka kontakter.
– Det tror jag är bra, det går åt rätt håll. Men vad det kan resultera i är för tidigt att säga. Jag har inte hört att man etablerat kontakt med Sverige ännu, säger hon.
Den engelska sjukvården meddelar även att de kommer att finansiera en sjukvårdstransport till Sverige och de initiala sjukvårdskostnaderna.
– Det är ett väldigt generöst erbjudande, säger hon.
Vägen till Sverige
Trots de nya beskeden är den byråkratiska mardrömmen inte över. Än är Karin inte i Sverige, och än finns ingen etablerad kontakt mellan sjukhusen.
– Det vore skönt om det kom till någon sorts lösning i närtid, säger mamma Sofia.
Det som återstår är alltså att få kontakt med den svenska sjukvården för att påbörja en planering.
– Så länge min dotter vårdades på intensivvårdsavdelningen var det inte aktuellt med en transport. Men nu är hon inte där längre.
– Om den här samverkan fungerar så ska det finnas möjlighet att få till en lösning. Inom en månad hoppas jag.
Vidare är hon chockerad över alla de problem som familjen stött på.
– Det har varit ett smärtsamt uppvaknande att förstå hur svår den svenska sjukvården är att nå.
– Det är ett så stelbent system. Jag trodde inte att det skulle vara så svårt att få till en överföring, säger hon.
Starka reaktioner
På NWT:s Facebook-sida blev Karins öde ett omdebatterat ämne som väckte många starka reaktioner efter att den första artikeln publicerades.
Många känner stark sympati och menar att det inte får gå till så här i Sveriges sjukvård. En upprörd läsare skriver:
”Detta är ju skrämmande, vart är vi på väg”
En annan fyller på:
”Hur svårt kan det va. Fy f…n rent ut sagt!Ta hem den stackarn”
Här kan du läsa den tidigare artikeln om Karins historia:
Karin, 52, är fast på sjukhus i London efter svår cykelolyckaFotnot: Namnen är fingerade efter önskemål från familjen, och av hänsyn till Karin som inte kan föra sin egen talan.