Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Göthe: Groteska politiska utspel

Publicerad:
Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) har kommit med flera groteska utspel i vilka bl.a. Ungern används som tillmäle för att angripa regeringen Ulf Kristersson (M).
Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) har kommit med flera groteska utspel i vilka bl.a. Ungern används som tillmäle för att angripa regeringen Ulf Kristersson (M). Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Alldeles mot slutet av vårriksdagen 2023 gjorde oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) flera hätska utfall mot regeringen. Hon målade ut dess politik som en första anhalt på väg mot att Sverige håller på att bli som ett Viktor Orbáns Ungern och att grunderna i svensk demokrati är hotade, som hon uttryckte det. Syftet är förstås att så misstänksamhet mot vår folkvalda regering.

Morgan Johansson (S) vaknade till liv i samma trista anda. På Twitter skrev han: Ulf Kristersson (M) håller i snabb takt på att förvandla sig själv till en Orbán och Sverige till ett Ungern. Mikael Damberg (S) var bitsk han också, men höll sig ändå inom anständiga ramar.

Oppositionens roll är förvisso att kritisera, men den bör då även helst föra fram egna seriösa motförslag. Och det är ju ändå så att våra politiker måste alla värna demokratin och därför uppträda mot varandra med stor respekt. För hur skall vi annars få ordning och reda i landet och goda förebilder för våra unga?

I en debattartikel i Dagens Nyheter (7/5 -23) inför partiledardebatten skrev Magdalena Andersson att grunderna i svensk demokrati är hotade… att Sverige styrs av politiker som länge haft totalitära regimer som förebild och att vårt lands själ nu står på spel. Andra socialdemokrater hakade på och talade om utrensningar och tog som exempel att Kristerssons regering låtit sparka generaldirektörer. Men sanningen är att två kontrakt, som löpt ut inte har förnyats. Sådant sker oftast utan politisk dramatik. Sammantaget måste ju allt detta uppfattas som just en grotesk kampanj mot regeringen från riksdagens största parti. Har socialdemokraterna verkligen inga sakskäl till förändringar att föra fram istället kan man undra. Att de har svårt att svälja att de är i opposition är uppenbart. Surt sade räven om rönnbären… Men Sverige behöver i det läge vi är en seriös och faktainriktad opposition, som är öppen för samförstånd!

Sommaren är här

Kära läsare, sommaren har äntligen gjort sitt intåg och snart stundar Nationaldag och Midsommar. Så låt oss ta semester ett tag från vulgära grepp i den politiska debatten. Hoppas även att våra politiker kan få fritt, men att de ändå rannsakar sig själva där i hängmattan. Vi skickar med ett viktigt budskap: Sverige behöver sammanhållning för att ta sig ur de omfattande akuta storkriserna, minst ett tiotal lågt räknat. Detta är ett måste för att ge väljarna tillbaka en tro på en ljusnande framtid!

Nu slår våra hembygdsgårdar med sina parker runt om i Värmland upp sina portar för högsäsongen. Detta folkliga engagemang har tillfört vår lokalhistoria så många berättelser, föremål och minnen från förr. Det är ett otroligt betydelsefullt arbete som utförs. Jag vill i detta sammanhang rikta ett stort grattis till Sunne Hembygdsförening, som jag är medlem i och som i år fyller hundra år!

Själv bär jag inom mig ett varmt hjärta som slår för Stöpafors herrgård uppförd 1742 och som åren 1923 – 1954 drevs av min farmor och farfar, Astrid och Albert Göthe. Numera är det familjen Bengtsson i tredje generationen med Anders som driftschef, som driver detta jord- och skogsbruk. Här finns runt 200 mjölkkor och 230 ungdjur. Korna njuter av att kunna gå ute sommartid och vandra hem till ladugården när de känner att det är dags att bli robotmjölkade med den allra senaste tekniken. Även de har fått del av vårt välfärdssamhälle…

Trevlig sommar till er alla!

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

DebatterDemokratiKjell GötheMagdalena AnderssonMorgan JohanssonNationaldagenPolitikSunneTwitterUlf KristerssonUngernVärmlands länViktor Orbán