Hoppa till huvudinnehållet

Hur ska regeringen möta upp LO-distriktets utmaningar?

Publicerad:
Kumlaanstaltens behov av 150–300 nyanställningar är bara en av utmaningarna i Värmland och Örebro, skriver David Andergard och Ann-Katrin Hedgren, LO. Foto: FREDRIK PERSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Behovet av oss arbetare finns men vi har en regering som inte tar ansvar för politiken i Sverige, skriver David Andergard och Ann-Katrin Hedgren, LO.

Våra län kommer ha ett stort arbetskraftsbehov inom en snar framtid vilket kommer leda till ökat behov av bostäder, förskola, skola, vård, allmänna kommunikationsmedel och mycket annat.

Örebro län: Har Atria i Hallsberg behov av ca 80–100 personer, Kumlaanstalten ca 150–300, Tomat och räkodling i Frövi ca 300 nya jobb, Omlastningscentral i Örebro och sist men inte minst vård och omsorg.

Värmlands län: Regementet i Kristinehamn ca 300, Laxodling i Säffle, 80–100, Anstalt i Hagfors, Utbyggnaden av Sjukhuset i Karlstad, Thermia Arvika ca 600 jobb, Note i Torsby 100–200, Pollux i Karlstad och även här vård och omsorg.

Väldigt angenäma ”problem” med att behovet av oss arbetare finns men vi har en regering som inte tar ansvar för politiken i Sverige.

Arbetsmarknadsutbildningarna är ett sätt att möta upp denna framtid. Kompetenshöjande åtgärder för de som redan är anställda på fabriken är en annan. Vi ska komma ihåg att vi står inför en svår situation var gäller arbetskraft. Konkurrensen hårdnar i de olika branscherna om arbetare med rätt kompetens.

Kollektivtrafiken kommer att spela en viktig roll då vi tror att det blir svårt att få all arbetskraft som behövs att flytta till de orter där jobben finns. Värmland -Örebro är ett stort och vackert landområde med stora avstånd till skolor och barnomsorg. Man är van att pendla. De kommunala bostadsbolagen måste haka på nu om vi ska ro detta iland. För ska vi öka möjligheten för måste man ju ha någonstans att bo för en schysst penning. Återinför investeringsstödet för byggande av bostäder, det skapar både jobb och möjlighet för unga att flytta hemifrån.

Så politiker, här har ni ett smörgåsbord att ta hand om som kommer att berika alla. Det är dags för regeringen att visa att ni kan leda Sverige framåt!

David Andergard, Ordförande LO distriktet Örebro - Värmland

Ann-Katrin Hedgren, Ordförande Byggnads Örebro – Värmland

Artikeltaggar

David AndergardKarlstadKumlaanstaltenLONoteOmsorgÖrebroPolitikSkolorThermiaVårdVård och omsorgVärmlands län