Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders är mästare efter rysarfinal: ”Inte varit så nervös på otroligt länge”

Publicerad:
Carlstad Crusaders, med Mattias Eriksson (42) och Isak Berg (56), är Scandinavian Cup-mästare efter finalseger på Tingvalla IP.
Carlstad Crusaders, med Mattias Eriksson (42) och Isak Berg (56), är Scandinavian Cup-mästare efter finalseger på Tingvalla IP. Foto: Eva Häggdahl

Scandinavian Cup-finalen blev en riktig rysare som Crusaders vann med 24–17 mot Örebro Black Knights.

Crusaders Hunter Belzo avgjorde med en touchdown till 23–17 med 26 sekunder kvar av fjärde och sista kvarten.

– Jag har nog inte varit så nervös på otroligt länge, säger Crusaders wide receiver Elias Rosenkvist, som blev MVP i hemmalaget, om dramatiken.

Carlstad Crusaders-Örebro Black Knights

I dag var det dags för final i Scandinavian Cup mellan Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights och det var Karlstadslaget som hade hemmaplansfördel eftersom bataljen avgjordes på Tingvalla IP.

Gästerna Örebro fick en smakstart på finalen med en 10–0-ledning men i paus var det hemmaövertag med 17–10 efter två touchdowns från Crusaders efter fint samarbete mellan quarterback Albin Forsman som passade fram Elias Rosenkvist.

När den fjärde kvarten drog igång var det 17–17 på Tingvallas resultattavla och det blev med andra ord en riktig nagelbitare med mycket känslor på planen och en engagerad publik.

Crusaders wide receiver Elias Rosenkvist stod för två touchdowns och blev utsedd till hemmalagets mest värdefulle spelare (MVP).
Crusaders wide receiver Elias Rosenkvist stod för två touchdowns och blev utsedd till hemmalagets mest värdefulle spelare (MVP). Foto: Eva Häggdahl

Med två minuter kvar av fjärde kvarten var det fortfarande oavgjort och ett Carlstad Crusaders med bollen som jagade poäng. Hemmagänget hade i slutminuten endast cirka tio yards till Örebros målområde och med 26 sekunder kvar fixade det debuterande nyförvärvet Hunter Belzo en touchdown till 23–17 och Crusaders inkasserade även extrapoängen till 24–17 vilket blev slutresultatet.

Hyllar defense

Carlstad Crusaders är Scandinavian Cup-mästare 2023.

– Jag har nog inte varit så nervös på otroligt länge, säger Crusaders wide receiver Elias Rosenkvist som blev MVP i hemmalaget om det dramatiska slutet och fortsätter:

– Men riktigt kul att se att vårt defense steppade upp och gjorde jobbet åt oss i princip. Vi gjorde en helt okej match på offense men det var defense som var de riktiga hjältarna i den här matchen.

Finalen på Tingvalla blev mycket spännande och sevärd.
Finalen på Tingvalla blev mycket spännande och sevärd. Foto: Eva Häggdahl

Avgörandet, Hunter Belzo touchdown till 23–17, kom alltså med 26 sekunder kvar av fjärde kvarten.

– Den var svettig. Men det var najs och riktigt bra. Vår linje gjorde ett riktigt bra jobb och vårt nyförvärv Hunter visade att han är en ”championship”-spelare och det syntes, konstaterar Rosenkvist.

Och Rosenkvist blev utsedd till Crusaders mest värdefulle spelare. Han stod bland annat för två touchdowns när 0–10 vändes till 17–10.

– Det känns jättebra, säger Elias Rosenkvist om sin egen insats:

– Men jag har lite smågrejor att förbättra och det var Albin Forsman (Crusaders quarterback) som gjorde väldigt bra spel som jag fick chansen att springa på.

Hur ska den här vinsten firas?

– Det ska firas lugnt, säger han och spricker upp i ett lurigt leende:

– Nej, vi ska fira riktigt rejält och ha det trevligt. Men på måndag är det på det igen och det är nya matcher i superserien som väntar, och vi ska ta oss till final där.

Crusaders nyförvärv, wide receiver Hunter Belzo från USA, debuterade och fixade den matchvinnande touchdownen.
Crusaders nyförvärv, wide receiver Hunter Belzo från USA, debuterade och fixade den matchvinnande touchdownen. Foto: Eva Häggdahl

”Känslosamt ögonblick”

Amerikanen Hunter Belzo hade föga förvånande ett leende på läpparna efter slutsignalen.

– Det var ärligt talat en härlig seger. Jag har inte ens varit här (i Karlstad) i en vecka, säger Crusaders nye wide receiver och fortsätter:

– Att jag fick till den där touchdownen på slutet var ett känslosamt ögonblick för mig. Det var min första match med det här laget och jag gjorde den matchvinnande touchdownen för att vinna Scandinavian Cup.

Quarterback Albin Forsman hjälpte sitt Crusaders till en ny titel.

– Det känns väldigt, väldigt skönt, konstaterar Albin Forsman:

– Det blev en mycket spännande match men vi lyckades stänga det i slutet. Vi behöver bara bli mer jämna, att vi kan hålla samma effektivitet en hel match.

Vinst direkt för nye huvudcoachen

Christian Forsman är ny huvudtränare i Crusaders och lördagens final var hans första match efter mindre än en vecka i den nya rollen.

– Det var ingen situation vi ville hamna i (med ny huvudtränare). Vad beslutet är byggt på är något som sportgruppen får svara på men jag tror väl att det behövdes en förändring någonstans och det är alltid lättast att byta en tränare än att byta ett lag. Det är det lite klassiska men tråkiga svaret, säger Christian Forsman:

– Det blev hektiskt att få ihop allt på en vecka och med facit i hand finns det jättemycket som vi behöver jobba på. Men vi fick ändå ihop det och det var det viktigaste.

Huvudtränaren lämnar Crusaders: ”Gemensamt beslut”Stjärnimport klar för Crusaders: ”Förstärker anfallet”
 • Crusaders fick fira på Tingvalla IP.
  Crusaders fick fira på Tingvalla IP. Foto: Eva Häggdahl
 • Crusaders Mattias Eriksson (42) och Johannes Mulalic (52)
  Crusaders Mattias Eriksson (42) och Johannes Mulalic (52) Foto: Eva Häggdahl
 • Christian Forsman fick en smakstart i första matchen som ny huvudtränare för Crusaders.
  Christian Forsman fick en smakstart i första matchen som ny huvudtränare för Crusaders. Foto: Eva Häggdahl
 • Crusaders mot Örebro Black Knights blev en tät historia.
  Crusaders mot Örebro Black Knights blev en tät historia. Foto: Eva Häggdahl
 • Crusaders wide receiver Antoine Allen (4).
  Crusaders wide receiver Antoine Allen (4). Foto: Eva Häggdahl
 • Segerjubel hos Karlstadslaget.
  Segerjubel hos Karlstadslaget. Foto: Eva Häggdahl
 • Scandinavian Cup-finalen avgjordes på Tingvalla IP och Crusaders vann med 24–17.
  Scandinavian Cup-finalen avgjordes på Tingvalla IP och Crusaders vann med 24–17. Foto: Eva Häggdahl

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad Crusaders herrChristian ForsmanElias RosenkvistMathias ErikssonÖrebro Black KnightsTingvalla IP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.