Hoppa till huvudinnehållet

Varg skjuten efter angrepp på nötkreatur

Publicerad:
En varghane på cirka 40 kilo sköts av en lantbrukare i Visnums-Kil som skyddade sin nötboskap.
En varghane på cirka 40 kilo sköts av en lantbrukare i Visnums-Kil som skyddade sin nötboskap. Foto: Paul Kleiven

En varg angrep nötkalvar i Visnums-Kil i Kristinehamns kommun. Det slutade med att lantbrukaren fick skjuta vargen. Det rapporterar tidningarna Svensk Jakt och Jaktjournalen.

Det var under torsdagen som en varg gick till angrepp i en hage med nötkalvar i Visnums-Kil, Kristinehamns kommun. Lantbrukaren som ägde djuren ska då först försökt skrämma vargen genom att ställa sig i vägen.

Trots flera skrämselskott så vägrade vargen ge upp. Till slut sköt lantbrukaren vargen med två skott. Vargen var en hane och vägde cirka 40 kg. Vargen ska ha skjutits i enlighet med paragraf 28 i jaktförordningen.

Länsstyrelsens naturbevakare Fredrik Wilde säger att det hela skötts enligt regelverket.

– Det har gjorts enligt jaktförordningen, och efter det blev vi kontaktade. Det har inte varit några konstigheter, så det blir inga följder av det här.

Har det gått till som det brukar göra när en varg attackerar tamdjur?

– Ja. Det händer ibland att vargen redan hunnit ta ett djur, och sedan fortsätter jaga andra, eftersom jaktinstinkten är så stark. Vi brukar ha ett par sådana här fall per år där en varg skjuts vid en hage, säger Fredrik Wilde.

Vargen har skickats till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, för analys.

Fakta

Paragraf 28

28 § Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.

Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret:

1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,

2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller

3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Åtgärder enligt andra stycket 3 får, när det gäller lo, vidtas även för att skydda vilt som hålls i vilthägn eller liknande anläggning enligt 41 a §. Förordning (2009:310).

Artikeltaggar

Djur och naturKristinehamns kommunSvensk JaktVargarVisnums-Kil

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.