Hoppa till huvudinnehållet

Tusentals sluter upp bakom utvisningshotade Princess, 10: "Otroligt på så kort tid"

Publicerad:
Princess och Blessing får stort stöd av lokalbefolkningen i Årjängs kommun.
Princess och Blessing får stort stöd av lokalbefolkningen i Årjängs kommun. Foto: Privat

Att Princess, 10 år, och hennes mamma ska utvisas till Nigeria har rört upp hela bygden i Töcksfors där de bor. En namninsamling har på två dagar fått nästan 5 000 underskrifter och på söndag ordnas en konsert för att stötta familjen.

– Vi hoppas på mycket folk och att det här uppmärksammas i hela landet, säger Viktoria Emanuelsson, initiativtagare till kampanjen.

I tisdags skrev NWT om tioåriga Princess, som är född i Sverige, och hennes mamma Blessing Mmaete Makufi, 45, som flydde hit från Nigeria för 13 år sedan.

Hon blev utsatt för grova brott i Nigeria och sökte skydd i Sverige som blev hennes räddning och trygga plats. Det är dit hon och hennes svenska dotter nu ska utvisas. I samband med skolavslutningen i tredje klass.

Men de har människor omkring sig som inte accepterar beslutet från Migrationsverket.

För två dagar sedan startade Viktoria Emanuelsson, lärare i Årjängs kommun, en digital namninsamling för att stötta familjen och få beslutsfattare att ändra sitt beslut.

Den har nu nått närmare 5 000 underskrifter.

– Det är otroligt på så kort tid. Målet är att sprida det här brett över landet så det får stor uppmärksamhet så att Princess kan få stanna kvar, säger Viktoria Emanuelsson.

Konsert på söndag

Även Årjängs kommunalråd Jonas Ås (KD) engagerade sig och kontakta partikamrater i riksdagen som lotsade vidare.

– Igår sammankallade Annika Hirvonen (MP) ett möte med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och gränspolisen för att prata om utvisning av barn och barnfamiljer enligt FN:s barnkonvention. Men jag har inte hört än hur det gick, säger Viktoria Emanuelsson.

Och nu på söndag 18.00 anordnas en konsert i Kulturladan i Töcksfors för att stötta familjen.

– Det blir lokala artister och musiker och Blessing och Princess kommer att sjunga. Jag hoppas också att det kommer någon politiker och håller tal. Och massor av folk som vill stötta, säger Viktoria Emanuelsson.

Familj i Töcksfors utvisas – Blessings och tioåriga Princess får inte vara kvar: ”Gråter”

Artikeltaggar

Annika HirvonenÅrjängÅrjängs kommunBarnkonventionenBoko HaramKonserterKristdemokraternaMänskligtMigrationsverketMiljöpartietNigeriaTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.