Hoppa till huvudinnehållet

Tidöpartierna kan vara nöjda

Publicerad:
Tidöpartierna backar sammanlagt från 46,1 procent i november till 44,2 procent nu i maj. Sett till den ekonomiska krisen är det en ganska mild tillbakagång. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Två gånger om året – i november och maj – släpper SCB sin stora partisympatiundersökning. När den senaste presenterades på torsdagen var det nog många som drog en lättnadens suck.

Socialdemokraterna var de stora vinnarna men också det enda partiet som uppvisade någon större förändring. För alla andra hade det kunnat vara värre. Moderaterna backade bara med 1,2 procent sedan mätningen i november. Det måste ses som en framgång sett till att man tagit över regeringsansvaret i en tid när inflation och räntor pressar hushållen. Det hade inte varit konstigt om M gjort en djupare dipp.

Liberalerna (3,4 procent) och Kristdemokraterna (3,7 procent) hamnar båda under riksdagsspärren. Men det har blivit något av normaltillståndet för de två partierna mellan val. Även för dem hade det kunnat se värre ut. Liberalerna får ideligen dåliga rubriker när tidigare företrädare attackerar dem i media.

Och i KD har partiledaren Ebba Busch haft en formsvacka och bråken kring EU-parlamentarikern Sara Skyttedal har inte gjort det hela bättre. Därför dras det nog lättnadens suckar både hos L och KD. Så länge man är över 3 procent kan man räkna med stödröster om det skulle bli val.

På Centerpartiets kansli har man också anledning att andas ut. Med 4,2 är man över spärren och slipper därmed de värsta rubrikerna. Det hade inte varit konstigt om C hamnat under. Muharem Demirok är ännu oprövad och ganska okänd bland väljarna. Dessutom har partiorganisationen haft fullt upp med att hantera genomklappningen på landsbygden i förra höstens val.

Vänsterpartiet ökar något och är det enda parti som enligt SCB inte tappar till S. Det sistnämnda är inte minst viktigt för självkänslan. Det är också en framgång för Noshi Dadgostar som hållit ganska låg profil sedan valet.

Miljöpartiet får 4,2 procent vilket i modern tid är ganska bra för MP mellan val. Socialdemokraterna får med 38,6 procent den bästa siffran i en opinionsundersökning sedan Mona Sahlins tid.

Det ger självförtroende och det säger något om partiet i en internationell jämförelse. Många systerpartier i Europa har krympt men i Sverige lyckas man hålla sig kvar som ett statsbärande parti.

Även Sverigedemokraterna har anledning att vara nöjda med resultatet i SCB. Sverigedemokraterna har alltid fått höra att de ska implodera den dagen de tar ansvar och ingår i ett regeringssamarbete. Nu gör de det, mitt under brinnande lågkonjunktur, men får fortfarande stöd av 18 procent.

Med tanke på att många inte vågar svara att de röstar på SD innebär det sannolikt att man alltjämt är näst största parti om det skulle vara val på riktigt.

Medielogiken gör förstås att många nu talar om en svag regering. Men i partisympatiundersökningen backar Tidöpartierna bara sammanlagt från 46,1 procent i november till 44,2 procent nu i maj. Sett till den ekonomiska krisen är det en ganska mild tillbakagång. Med tanke på att det dessutom är tre år till nästa val lär majundersökningen knappast utlösa någon panik i Rosenbad.

Artikeltaggar

Ebba BuschEuropaKristdemokraternaLiberalernaMona SahlinPolitikRosenbadSara SkyttedalSCBSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.