Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraternas spelbolag – en attack mot vår demokrati

Publicerad:
Enligt insändaren skulle demokratin vara i fara om inte S fick fortsätta att sälja lotter utan att betala skatt. De jämför sig med idrottsrörelsen och föreningslivet! Detta är oförskämt, skriver Tommie Johansson. Foto: """"

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Genom att begagna sig av odemokratiska medel och andra ohederliga handlingar har Socialdemokraterna lyckats se till att just deras lotterier är undantagna från de vanliga reglerna för spelbolag, skriver Tommie Johansson.

”En attack mot folkrörelselotterier och demokratin ” säger 16 Socialdemokrater; en från varje värmländsk kommun i en insändare i NWT.

Den nya regeringen har lagt fram ett förslag, som går ut på att ta bort den särlagstiftning som Socialdemokraterna beviljat sig själva när det gäller spel och dobbel i Sverige. De kan sälja lotter på kredit. Ingen spelskatt betalas. Och inte bryr de sig om personer med spelberoende.

Det finns inga som helst skäl till att Socialdemokraterna ska kunna dra in miljontals kronor från fattiga pensionärer. Och dessutom inte betala ett öre i skatt.

Genom att begagna sig av odemokratiska medel och andra ohederliga handlingar har de lyckats se till att just deras lotterier är undantagna från de vanliga reglerna för spelbolag.

Sten Olsson, en partitrogen Socialdemokrat och tidigare statssekreterare i Göran Perssons regering, sitter som ordförande för A-lotterierna, som ägs av Socialdemokraterna och dess ungdomsförbund. Han sitter dessutom som ordförande i Skatteverkets styrelse! Ditsatt av den Socialdemokratiska regeringen. Skatteverket är den myndighet som ansvarar för att beskatta Sveriges invånare. Att det sitter en Socialdemokrat som ordförande i Skatteverket är inte konstigt. Var enda myndighet och statligt bolag är fullkomligt överbefolkat av Socialdemokrater.

Som ett kuriosum kan nämnas att förbundsordföranden i SSU också sitter i A-lotteriernas styrelse. Han fuskade när han studerade på juristprogrammet vid Uppsala universitet och blev avstängd under fyra veckor höstterminen 2018. Han har aldrig avslutat sin juristutbildning efter avstängningen. Rätt man på rätt plats så att säga. Hur har vi det med värdegrunden?

Enligt insändaren skulle demokratin vara i fara om inte Socialdemokraterna fick fortsätta att sälja lotter utan att betala skatt. De jämför sig med idrottsrörelsen och föreningslivet! Detta är oförskämt.

För riksdagsåret 2022/2023 erhöll Socialdemokraterna 41,2 miljoner kronor i partistöd. Till detta ska läggas kommunala och regionala partibidrag. De lokala kommunala och regionala bidragen är frivilliga att ta ut. Är det någon som tror att de avstod?

Alla dessa miljoner är till för att partierna ska bedriva sin ”föreningsverksamhet” och har således inget att göra med deras arvoden och andra ersättningar. Varje riksdagsledamot har ett arvode på 876 000 kronor/år. Övernattningslägenhet i Stockholm. Fria resor och traktamenten. Om ledamoten inte är bevandrad i engelska språket kan han få språkutbildning betald av riksdagen. Alltsammans betalt med skattemedel.

Redan 2017 kunde vi i pressen se hur Socialdemokraternas spelbolag kombispel slog hårt mot våra äldre. Man sålde då liksom idag lotter på kredit. Man drev 8 000 utsatta människor till Kronofogden. Det har visat sig i dagarna att de här gräsligheterna fortsätter. Det har framkommit att det företag som anlitats av kombispel har hemliga talmanus. Detta ska hjälpa till att lura pensionärerna på sina sista slantar.

Det finns ingen som helst anledning att politiska partier ska äga spelbolag. Se i stället till att skaffa er medlemmar. De kan i sin tur anordna lotterier och dylikt liksom alla andra föreningar.

Tommie Johansson

Före detta revisor

Artikeltaggar

EkonomiGöran PerssonKronofogdenLotterierPolitikSkatterSkatteverketSocialdemokraternaSSUStockholmStyrelserUppsala universitet