Hoppa till huvudinnehållet

PRO-dag i Mariebergsskogen -Mingel med hög trivselfaktor

Publicerad:

Trivselfaktorn var hög när PRO på torsdagen bjöd in till mingel i Holken i Mariebergsskogen. Det serverades kaffe, bullar och korv som hade en strykande åtgång. Ett 15-tal utställare fanns på plats och bandet Prock underhöll.

– Vi har arrangerat PRO-dagen ett antal år och det är otroligt uppskattat. Det är ett sätt att skapa gemenskap, bryta ensamheten men också visa upp en del aktiviteter, säger Christina Wahrolin.

Hon är ordförande för PRO samorganisation Karlstad, en paraplyorganisation för PRO:s 15 olika medlemsföreningar i Karlstad, som arrangerade dagen. Tillsammans har föreningarna runt 3000 medlemmar.

– Folk pratar och det är gruppgemenskap. Det är även många som fått hjälp direkt av olika utställare på plats, till exempel hos hörselvården. Andra har fått insikt om vart man kan vända sig för att få hjälp. Dagen gör skillnad för väldigt många.

Fotnot: Dagen arrangerades i samarbete med ABF.

Christina Wahrolin framför Per-Olov Halvarsson, Sven-Erik Olsson och Ove Axelsson.
Christina Wahrolin framför Per-Olov Halvarsson, Sven-Erik Olsson och Ove Axelsson. Foto: Marianne Eriksson

Christina Wahrolin är ordförande i PRO samorganisation Karlstad som står bakom dagen. Och hon är mer än nöjd.

– Det är jättemånga besökare. Vi hade 223 korvar och de är redan slut och klockan är inte ens två. Det är en fröjd att se så många människor och så mycket glädje hos folk. Personer över 65 behöver inte känna att livet är slut, det finns så mycket att göra, säger hon.

Bakom disken står Per-Olov Halvarsson, Sven-Erik Olsson och Ove Axelsson som har kokat kaffe och korv och serverat besökarna.

– Det är kul att träffa folk. Det är många bra utställare och pensionärer behöver komma ut och röra på sig, konstaterar Sven-Erik Olsson.

Erla Gunnarsdottir och Margareta Åslund.
Erla Gunnarsdottir och Margareta Åslund. Foto: Marianne Eriksson

Erla Gunnarsdottir och Margareta Åslund har varit väninnor i många år. De träffades på 1980-talet när de arbetade tillsammans i köket på CSK och har umgåtts mycket.

– Innan vi hade våra rollatorer brukade vi resa till Åland ihop men nu är det svårare att ses men vi brukar träffas en gång i veckan, säger Margareta.

– Jag gick med i PRO för några år sedan så det har inte blivit av att gå hit men det är roligt att få komma ut lite, säger Erla.

Hon är med i PRO Kronoparken.

– Jag skulle önska att det kom fler på mötena. Man kan inte säga att det inte finns något att göra om man inte engagerar sig, säger hon.

Hans Bergström.
Hans Bergström. Foto: Marianne Eriksson

Hans Bergström är här för första gången.

– Min fru gick bort i mars och då blev jag sittande hemma ensam. Jag gick med för att träffa andra. I våras var jag med på stavgång och så går jag på möten med fika och underhållning en gång i veckan. Det var jättesvårt i början när jag blev ensam men nu känner jag att det blir lite bättre och bättre.

Maj-Britt Ekman, Inger Olsson och pinschern Dina.
Maj-Britt Ekman, Inger Olsson och pinschern Dina. Foto: Marianne Eriksson

Inger Olsson och pinschern Dina njöt i solskenet utanför Holken tillsammans med väninnan Maj-Britt Ekman som mötte upp efter den månatliga träffen i Naturum ihop med de gamla kollegorna på Skatteverket.

– Hemma har jag en dvärgpinscher som fått två valpar för en vecka sedan och nu är jag helt slut efter alla nattvak, så jag behövde få komma ut lite och vila. Jag och Maj-Britt har just gått tipspromenaden och efter korven ser jag fram mot kaffe och bulle. Jag tycker det är ett jättetrevligt arrangemang att man kan samlas, säger Inger.

– Jag ska gå och titta på utställningarna sen, bland annat ska jag besöka Apotekets monter, säger Maj-Britt.

Inger Olsson är ordförande i PRO Karlstad västra.

– Kommunen satsar på ungdomar men när det kommer till pensionärer är det annorlunda. Vi kämpar för att få gratis hyra. Vi har aktiviteter alla dagar i veckan och det är synd om vi inte kan behålla lokalen, säger hon.

Kristina Nyström.
Kristina Nyström. Foto: Marianne Eriksson

Kristina Nyström är den som arrangerat PRO-dagen i Mariebergsskogen. Hon har rutin, i år är det åttonde gången.

– Jag började ragga utställare redan i januari och har redan börjat fundera på nästa år. Det är jätteroligt med kontakterna med utställarna. I dag går jag omkring och pratar med utställare och kollar om de har några önskemål medan resten av styrelsen får jobba, säger hon.

Målet är att få till en bredd.

– Det finns allt från resor, Karlstadsbuss, Räddningstjänsten, optiker till ortopedteknik. Nytt för i år är Habbie, en digital tjänst för rehabilitering och mäklare.

Bror Jönsson.
Bror Jönsson. Foto: Marianne Eriksson

Bror Jönsson besöker PRO-dagen för femte gången.

– Det är lite av varje här. Jag var varit runt bland utställarna och fått lite upplysningar, bland annat hos Apoteket, ABF och Ortopedteknik. Snart ska jag lyssna på musiken.

Bojan Granbom.
Bojan Granbom. Foto: Marianne Eriksson

Bojan Granbom har varit med många gånger och uppskattar det sociala.

– Det är trevligt att träffa folk, vi behöver det. Många äldre sitter ensamma hemma. Hittills har jag gått tipspromenad, druckit kaffe och ätit korv. Jag har även kollat in skor och besökt Apotekets monter, det var kul eftersom jag har jobbat på apotek tidigare, berättar hon.

Till vardags har hon fullt upp. Utöver att vara ordförande för PRO Norrstrand är hon ansvarig för att arrangera gemensamma bussresor för alla PRO-medlemmar i Karlstad.

– Vi brukar göra fyra, fem resor per år. Senast var vi till Östergötland och Gamla Linköping. Nästa gång reser vi norröver, till Ransby och hembygdsgården Karmenkynna i Lekvattnet.

Prock.
Prock. Foto: Marianne Eriksson

Holken var mer eller mindre fullsatt när Prock, som egentligen är en studiecirkel vid ABF Skoghall, började spela. Inledningslåten var klockren: Tjo va' det va' livat i holken av Povel Ramel.

Artikeltaggar

ABFKarlstadMänskligtMariebergsskogenNaturumNöje/KulturPROTipspromenaderUnderhållningUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.