Hoppa till huvudinnehållet

Personal på äldreboende örfilade demenssjuk: ”Allvarligt missförhållande”

Publicerad:
Personen på bilden har inget med händelsen att göra. Genrebild.
Personen på bilden har inget med händelsen att göra. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

En boende på ett demensboende inom Karlstads kommun blev upprörd och slog en ur personalen – och fick en örfil tillbaka.

Kommunen har utrett händelsen enligt lex Sarah.

Det var i februari 2023 som en demenssjuk person utsattes för fysiskt våld i form av en örfil av omvårdnadspersonal på boendet.

Händelsen ska ha inträffat i det gemensamma vardagsrummet på avdelningen i samband med lunchservering. Berörd personal kom ut med maten och försökte övertala den boende att sätta sig vid bordet, när situationen ska ha urartat och den anställde fick ett slag i ansiktet.

Den boende ska sedan ha försökt slå igen, men då gav den anställde den boende en örfil, och larmade efter det på sina kollegor. Den anställde uppger att hen agerade i självförsvar.

Den boende ska inte ha fått några synliga fysiska skador i samband med det inträffade, men enligt utredningen är det ”svårt utifrån kundens demenssjukdom avgöra utifall händelsen medförde några konsekvenser psykiskt”

Händelsen rapporterades enligt lex Sarah av enhetschefen den 14 mars.

Enligt utredningen som kommunen nu gjort, uppges det att den boende har ett stort vårdbehov, men att personalgruppen inte har jobbat lika mellan de olika arbetslagen.

Efter händelsen har verksamheten vidtagit flera åtgärder och bland annat upprättat en handlingsplan för bemötande i olika situationer.

I sin utredning skriver kommunen vidare att uppföljning av vidtagna och planerade åtgärder kommer att ske i september 2023.

Händelsen, som betraktas som ett allvarligt missförhållande, har anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Artikeltaggar

Karlstads kommunLex SarahOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.