Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionen vill satsa på trygghet – och minska på kommunikationen

Publicerad:
Från vänster: Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) samt Erik Nilsson (KD) som samtliga företräder den borgerliga alliansen i opposition. Foto: Jonas Jesslén

Vägarna, tryggheten och barnen.

Det är något som den oppositionen i Karlstads kommun vill lägga pengar på i sitt budgetförslag.

– Vi ska inte spara på barnen, därför omfördelar vi pengar från administration och kommunikation för att försöka behålla verksamheterna som de är nu, säger Liberalernas Niklas Wikström.

Budgetförslaget som nu läggs fram beskrivs som stram, men innehåller också satsningar.

I ett pressmeddelande berättar företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att vård, skola och omsorg är det viktigaste för kommunen.

”Vi ser att det behöver läggas mer pengar där. Inte bara för att allting har blivit dyrare utan för att vi ska erbjuda kommuninvånarna en så bra service som möjligt”, skriver man.

Bland annat vill man lägga pengar på vägunderhåll.

– Det handlar om 55 miljoner kronor som de rödgröna vill ta bort. De rödgröna styrets politik kommer bita Karlstadsborna i baken i framtiden när vägarna är fulla av hål, kommenterar Alexander Torin (M).

Man vill också höja habiliteringsersättningen för att delta i daglig verksamhet med 40 procent.

På investeringssidan trycker man hört på ökad trygghet. I budgeten avsätter man 10 miljoner kronor per år de kommande åren för att få till mer belysning, resa buskage och sanera klotter.

Kombinerade boenden

Den borgerliga alliansen vill också prioritera äldreomsorgen. Fler äldreboenden behövs i kommunen och man vill även fokusera på språkförbättrande insatser för personalen.

”Det kan exempelvis handla om språkkurser och vidareutbildning inom vård- och omsorgsområdet på gymnasie- och högskolenivå”, skriver man i pressmeddelandet och fortsätter:

”Vi skulle gärna se mer av kombinerade boenden där ungdomar bor i samma hus som de äldre och där man skapar gemensamma umgängesytor, eller där man kanske delar lokaler eller en utemiljö med en förskola.”

I övrigt vill man se en högre lärartäthet, bättre lokaler, ökat kunskapsfokus i skolan och mindre grupper i förskolan. Man vill också satsa pengar på ”hemmasittare”.

– Vi ska inte spara på barnen, därför omfördelar vi pengar från administration och kommunikation för att försöka behålla verksamheterna som de är nu, trots ett svårt ekonomiskt läge. Vi lägger väldigt mycket mer än vad styret gör, för att vi tycker att skola och förskola är så pass viktiga verksamheter, säger Niklas Wikström (L).

Nya budgetförslaget – där vill de grönröda lägga 330 miljoner

Artikeltaggar

Alexander TorinBudgetarErik NilssonFörskolorKarlstads kommunKristdemokraternaLiberalernaModeraternaNiklas WikströmPolitikSkolorVård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.