Hoppa till huvudinnehållet

Ny gymnasieskola i Karlstad – med utbildning inom kriminologi

Publicerad:
Åsa Lilius, rektor på Drottning Blankas gymnasieskola i Karlstad.
Åsa Lilius, rektor på Drottning Blankas gymnasieskola i Karlstad. Foto: Privat

I höst startar Drottning Blankas gymnasieskola i Karlstad.

De erbjuder bland annat ett samhällsvetenskapligt program – med kriminologiprofil.

Drottning Blankas gymnasieskola kommer att husera i delar av Klaras teoretiska gymnasiums lokaler som också ägs av skolkoncernen Academedia.

I måndags tillträdde skolans rektor Åsa Lilius. Hon är uppvuxen i Karlstad och har tidigare arbetat som rektor på ett av Drottning Blankas gymnasieskolor i Malmö.

– Det har varit ett bra söktryck och det har inte funnits några tveksamheter till att vi ska starta i höst. Vi har känt oss välkomna, säger hon.

Hur går rekryteringen?

– Det har gått bra och enligt plan. I stort sett alla tjänster är tillsatta med legitimerade lärare och lärare som är i slutet av sin utbildning. Just nu sitter jag med rekryteringen av elevhälsan. Vi kommer att fortsätta rekrytera så att vi har lärare när nästa årskurs börjar 2024, säger Åsa Lilius.

På skolan erbjuds bland annat samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningen beteendevetenskap där eleverna under årskurs två och tre läser profilen kriminologi.

– Vi bedriver flera skolor med Kriminologiprofilen och det har visat sig vara en populär profil. Många elever är intresserade och nyfikna på ämnet, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef grund- och gymnasieskolorna.

Genomsyrar kriminologi hela det samhällsvetenskapliga programmet?

– Nej, du läser samhällsvetenskap och beteendevetenskap som är väldigt brett. Sedan läser du två kurser i kriminologi, en i tvåan och en i trean, säger Jenny Wahlberg.

Skolan erbjuder även hantverksprogrammet där eleverna kan välja inriktningen barberare, frisör eller hår- och makeupstylist.

I en tidigare version av den här artikeln stod det att Drottning Blankas gymnasieskola skulle ta över Klaras teoretiska gymnasiums lokaler i höst, men Klaras teoretiska är öppet två läsår till. Drottning Blankas kommer alltså dela lokaler med Klaras teoretiska gymnasium till hösten.

Drottning Blankas gymnasieskola kommer att flytta in i Klaras teoretiska gymnasiums gamla lokaler.
Drottning Blankas gymnasieskola kommer att flytta in i Klaras teoretiska gymnasiums gamla lokaler. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

AcademediaGymnasieskolanKarlstadKlaraLärareMalmöSamhällsvetenskapSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.