Hoppa till huvudinnehållet

Fem bibliotek öppnar för självservice efter stängning

Publicerad:
Cecilia Johansson, enhetschef för närbiblioteken tillsammans med bibliotekspersonal Michael Fens och Maria Fens samt Robert Halvarsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden vid invigningen av fem meröppna bibliotek, varav det i Vålberg var ett.
Cecilia Johansson, enhetschef för närbiblioteken tillsammans med bibliotekspersonal Michael Fens och Maria Fens samt Robert Halvarsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden vid invigningen av fem meröppna bibliotek, varav det i Vålberg var ett. Foto: Karlstads kommun

Nu går det att låna böcker och låna bibliotekets datorer och lokaler även efter att personalen gått hem, på fem av Karlstads kommuns bibliotek.

Satsningen invigdes på Vålbergs bibliotek under torsdagen, då det både firades och informerades.

För att bli ”meröppet-låntagare” behöver man en mobiltelefon och registrera sig på sitt bibliotek. Sedan kan man, både som privatperson och förening, boka tid utanför bibliotekens ordinarie öppettider.

Men dygnet runt-öppet blir det inte, utan kvällsöppet på vardagar och under dagtid på helgerna.

”Oerhört glädjande”

– Meröppna bibliotek är inte bara en satsning på Skåre, Väse, Våxnäs, Vålberg och Skattkärrs bibliotek. Det är viktigt för hela Karlstads kommun. Såväl nya som rutinerade biblioteksgäster kommer i och med meröppna bibliotek ha möjligheten att använda biblioteksmiljön till en rad olika aktiviteter. Det är oerhört glädjande! säger Robert Halvarsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Den som bokar in sig kan låna, lämna och hämta böcker, läsa tidningar och tidskrifter, men också studera, ha möten, bokcirklar, stickträffar samt låna publika datorer med mera, berättas i pressmeddelandet.

– Det finns många goda exempel på hur detta fungerar i såväl Danmark som flera svenska kommuner, säger Robert Halvarsson.

Även biblioteket i Molkom kommer att få "meröppet” under tidig höst.

Stadsbiblioteket håller stängt – i två veckor

Artikeltaggar

BibliotekBöckerDatorerKarlstads kommunKulturMolkomNöje/KulturRobert HalvarssonSamhälleSkåreSkattkärrVålbergVäseVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.