Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrarna till femårige John Walter stämmer Falu kommun

Publicerad:
Femårige John Walter hittades död i Uvån i Hagfors i juni 2021 Foto: Privat

Den 11 maj lämnade föräldrarna till avlidna John Walter in ett skadeståndskrav till Falu kommun på cirka en miljon kronor. Kommunen fick tre veckor på sig att frivilligt tillmötesgå skadeståndskravet. Något kommunen inte nu har gjort. Därför väljer nu föräldrarna att stämma kommunen i Falu tingsrätt.

Den 15 juni är det två år sedan sedan femåriga John Walter försvann från Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors och han hittades sedan drunknad i Uvån. Falu kommun hade placerat honom där mot föräldrarnas vilja.

Med hjälp av Centrum för rättvisa kräver nu John Walters föräldrar skadestånd av Falu kommun. För tre veckor sedan lämnades skadeståndskravet på cirka en miljon kronor in till kommunen.

– Vi har haft viss kontakt med kommunen, men vi har inte fått några indikationer på att man är beredd att tillmötesgå föräldrarnas krav, säger juristen Emanuel Klerfelt Johansson vid Centrum för rättvisa som hjälper föräldrarna att driva fallet.

Nu stämmer de Falu kommun vid Falu tingsrätt. Emanuel Klerfelt Johansson bedömer att möjligheterna är goda att vinna målet.

– Vi tycker att vi har ett starkt fall och det handlar ju i grund och botten om att kommunen har det yttersta ansvaret vid placeringar av barn vid HVB-hem. I det här fallet har ju kommunen känt till att HVB-hemmet var väldigt kritiserat sedan innan och man kände till att det fanns allvarliga säkerhetsbrister, säger han.

John Walters föräldrar kräver skadestånd av Falu kommun

Artikeltaggar

Centrum för rättvisaFalu kommunHagforsHVB-hemPlateaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.