Hoppa till huvudinnehållet

Enhetschef har lämnat bup och startar eget – vill avlasta bup men regionen säger nej

Publicerad:
Joacim Sandvall verksamhetschef för Kiron Care barnpsykiatri med kollegor slutade på bup och startade eget på grund av etisk stress. Foto: Helena Karlsson

En efter en lämnar barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i Region Värmland på grund av etisk stress. Känslan av att inte räcka till när köerna blir allt längre ”äter sig in”. Enhetschef Joacim Sandvall och flera kollegor lämnade bup under våren för att starta eget.

– Viljan och drivet att hjälpa barn och unga finns ju kvar. Nu kan vi göra det på ett annat sätt, säger han.

Anledningen till att Joacim Sandvall och flera av hans kollegor lämnar barn- och ungdomspsykiatrin är tydlig. Etisk stress. Och stress över en organisation som inte lyckas lösa sina problem.

– När man märker att man tillbringar mer tid med administration, i möten för att lösa problem och omorganisera än att vara i kärnverksamheten och hjälpa barn och unga med psykiska problem, då mår man inte bra.

– Bup har otroligt många patienter och verksamheten klarar inte sitt uppdrag. Man möter föräldrar och måste förklara att man inte kan ge deras barn den hjälp de behöver. Det sliter och tär på en på ett ohälsosamt sätt att inte kunna ge det patienterna behöver, fortsätter han.

Han säger att det blir en ond cirkel.

Joacim Sandvall, från Hagfors, vill fortsätta hjälpa barn och unga och deras föräldrar som behöver hjälp av psykiatrin.
Joacim Sandvall, från Hagfors, vill fortsätta hjälpa barn och unga och deras föräldrar som behöver hjälp av psykiatrin. Foto: Helena Karlsson

– För att korta köerna behövs mer personal, men det är svårt att rekrytera kompetens till bup. De har inte fått så gott rykte. I stället blir det fler som lämnar. Om de inte kartlägger vårdflödet och ledtider och planerar verksamheten utifrån och lättar på administrationen så blir det katastrof!

Vilja och kompetens finns

Men intresset, viljan och engagemanget att hjälpa barn och unga finns kvar hos dem som lämnar. En del blir hyrpersonal för att kunna ägna sig enbart åt kärnverksamheten och slippa byråkratin. Andra gör som Joacim Sandvall och hans kollegor – går in i den privata sektorn.

Den 12 juni öppnar Kiron Care en psykiatrisk öppenvårdsmottagning för barn och unga på Lamberget i Karlstad med Joacim Sandvall som verksamhetschef.

– Nu har vi möjlighet att bedriva vården på ett annat sätt och prova andra behandlingsmetoder som komplement till medicinering och samtalsterapi. Vi kan skräddarsy vård så den utgår från patientens behov och inte stoppa in den i en befintlig struktur. Vi tar in musikterapi, yoga, fysisk aktivitet och sömn i en helhetsbild för god psykisk hälsa.

Totalt sex heltidsanställda med olika kompetenser kommer att jobba där, och fyra på deltid.

– Sen har vi avtal med bemanningsbolag att använda vid toppar och för specialistkunskap.

Flera av de anställda provade själva musikterapi under veckan. Från vänster: Catrin Jansson Hedqvist, sjuksköterska, Ylva Olm, koordinator, Joacim Sandvall, verksamhetschef Karlstad, Christer Persson, verksamhetschef Kiron care centralt, Camilla Vikström, koordinator och Helena Modig, funktionsinriktad musikterapeut.
Flera av de anställda provade själva musikterapi under veckan. Från vänster: Catrin Jansson Hedqvist, sjuksköterska, Ylva Olm, koordinator, Joacim Sandvall, verksamhetschef Karlstad, Christer Persson, verksamhetschef Kiron care centralt, Camilla Vikström, koordinator och Helena Modig, funktionsinriktad musikterapeut. Foto: Helena Karlsson

Vill avlasta bup

Genom att öppna den här mottagningen hoppas Joacim Sandvall att de kan avlasta bup i regionen. Men ett avtal med regionen har de inte lyckats få till.

– Vi kontaktade Region Värmland för ett avtal så de kan skicka remisser till oss. Men det har de tackat nej till.

Så vem betalar vården?

– I dagsläget hör föräldrar, eller vårdnadshavare, av sig till oss via telefon eller digitalt för en egenremiss och får själva betala behandlingen.

Det låter dyrt?

– Ja, det blir ett annat prisläge än genom regionen när det är privat. Till exempel vid insättning av adhd-medicin och avstämning med läkare och sjuksköterska kostar det 12 500 första året och 3 500 efterföljande år. En np-utredning kan kosta 30 000 privat. Det är olika paketpris för olika insatser vilket kan bli stora summor pengar. Därför ger vi möjlighet till delbetalning.

– Och det är därför vi vill få till ett avtal med regionen. För att det är dyrt och för att vi vet hur köerna ser ut. Här finns en bra resurs, och kompetens som stannar kvar i länet, att tillgå om de vill.

Joacim Sandvall ser gärna att de har ett avtal med Region Värmland för att minska köerna till bup.
Joacim Sandvall ser gärna att de har ett avtal med Region Värmland för att minska köerna till bup. Foto: Helena Karlsson

Kiron Care driver sedan tidigare ett HVB-hem i Kolsva i Köpings kommun och planerar att öppna ett HVB-hem för flickor i Ekshärad, som NWT skrivit om tidigare.

Fotnot: Kiron Care AB är ett vårdbolag, med säte i Stockholm, som bedriver tillståndspliktig verksamhet inom HVB-hem, konsulentstödd familjehemsvård samt barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård.

Akut läkarbrist på bup – hyrläkare fick jobba från Gran CanariaLäkarbristen på bup: ”Mycket värre än det ser ut”

Artikeltaggar

AvtalBarn- och ungdomspsykiatriEkshäradHVB-hemKarlstadLambergetPsykisk ohälsaRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.