Nu får verkstadsindustrin en digital handelsplats för att köpa och sälja både bearbetat och obearbetat material från sina lager.
Fem unga civilingenjörer från Värmland och Norrland står bakom satsningen på företaget Visibla.
Idégivare är Agnes Lindell, tidigare anställd på Valmet, Karlstad.
– Jag såg behovet av att hitta ett nytt system för verkstadsindustrin att köpa och sälja överblivet material. Helt enkelt ett sätt att förbättra konkurrenskraften. Eftersom det handlar om överblivet material kommer priserna bli kraftigt rabatterade.
Först återanvändning
Företagets strategi är att återanvända materialet innan det går till återvinning.
– Vi har under en tid samarbetat med sex medelstora verkstadsföretag för att ta fram en första version av handelsplattformen. Alla är positiva till vår satsning. Målet är givetvis att nå verkstadsföretag i hela landet, säger Maja Wennberg, Visibla.
På handelsplatsen kan verkstadsföretagen utan kostnad lägga ut sina köp och säljorder anonymt. Sedan kopplar Visibla samman säljare och köpare.
– Hur vår inkomst kommer att se ut beror på storleken och värdet av transaktionerna mellan säljare och köpare.
Ska satsa helhjärtat
Just nu har Visiblas ägare andra fasta jobb, men målet är att nå en god lönsamhet och att alla kan avlönas via företaget.
Finns det några konkurrenter?
– Vi känner inte till någon annan verksamhet som har gått så långt som vi har gjort.
Visibla har redan 1000 artiklar från etablerade företag på plattformen.
I Värmland finns det 300 verkstadsföretag. Totalt i landet handlar det om tiotusentals verkstadsföretag.
På rätt väg
Det råder ingen tvekan om att Visibla är på rätt väg. Det säger Mattias Säfström, vd i IUC Stål & Verkstad Värmland.
– Jag vill kalla det här för en satsning i tiden. Vi behöver mer av cirkulära satsningar och hållbarhetstänk.
Han konstaterar att många verkstadsföretag har lager av järn, stål och plåt som inte aktiveras i tillräcklig omfattning.
– Lagren inomhus har nog de flesta verkstadsindustrierna koll på, men det är säkert sämre med lagren som ligger ute på bakgårdarna. Där finns det mer att göra och jag välkomnar Visiblas satsning på den nya handelsplatsen.
”Känns rätt i tiden”
Ett av företagen som deltagit i Visiblas inledande arbete är CSS, Säffle.
– Visibla känns rätt i tiden och kan bidra till att öka vår konkurrenskraft ekonomiskt och hållbarhetsmässigt, säger Felix Proper, CSS.
Genom ett samarbete med Wiréns Åkeri, Kristinehamn, kan Visibla även erbjuda direkt distribution inom några dagar efter försäljningen eller köpet.
Längre fram i tiden är det inte helt omöjligt att Visibla också kommer att sälja helt nytt material och ta en rejäl match med grossisterna i branschen.
– Vi får se vad som händer, säger Maja Wennberg.