Två kanadensiska företag inom området skoglig bioekonomi och cirkulär ekonomi överväger att etablera verksamhet i Värmland.
Ett av företagen jobbar med en världsunik process som kommer att överraska marknaden. Det avslöjar Victor Isaksen, vd i Sting bioeconomy, Karlstad, för NWT.
– Förhandlingarna pågår för fullt, men vi kan av olika skäl inte gå in på detaljerna.
Det är bland annat den branschkunskap som finns inom den värmländska skogsindustrin som bidragit till att de kanadensiska företagens fattat intresse för att etablera verksamhet i Värmland.
– Den värmländska skogsindustrin betyder jättemycket för Värmland. Något av ett dragplåster för internationella företag som väljer att satsa på skoglig bioekonomi och cirkulär ekonomi.
Hemligt
Det är än så länge hemligt var de kanadensiska företagen hamnar geografiskt sett i Värmland, men det är ingen dålig gissning att de satsar i områden där skogsindustrin har sina fabriker,
– Jag har inga som helst kommentarer på den punkten, säger Victor Isaksen.
Hur många jobb handlar det om?
– Det vet vi inte. Så länge det inte finns några avtal kan vi heller inte tala om behovet av personal.
I dagsläget jobbar Sting bioeconomy med ett tiotal svenska och internationella företag inom områdena bioekonomi och cirkulär ekonomi.
– Man kan säga att vi är ett systerföretag till Stockholm Innovation and Growth, Sting. Alla företagsprojekt som ligger utanför bioekonomin skickar vi vidare till Sting, som i sin tur skickar över verksamheter till oss som handlar om bioekonomi och som inte passar in i deras arbete, säger Victor Isaksen.
Bra exempel
Några exempel på företag som på senare tid gått vägen över Sting bioeconomy och som nått marknaden är Wood tube, Bright day graphene, Bowter, Lixea och Fibu.
– Det kan ta allt från ett till sju år innan företagen är klara att nå marknaden.
Ett av de riktigt intressanta företagen som finns med i arbetet är Cellofibers, Lindesberg.
– Det handlar om produktion av grön frigolit, där plasten mer eller mindre försvinner. Ett annat mycket intressant företag är Greenwood, som vi återkommer till.
Följer företagsplantorna
Verksamheten i Sting bioeconomy kallas ibland för en accelerator eller inkubator. En verksamhet som följer företagsplantorna på sina resa från idé till marknad.
– Arbetet består av omfattande analyser och affärsplaner. En annan stor och viktig fråga är givetvis finansieringen.
Hur ser det ut på idéstadiet i Värmland , Sverige och internationellt kring den skogliga bioekonomin och den cirkulära ekonomin?
– Det är ett ordentligt högtryck. Alla vill medverka till en bättre värld och då är satsning på bio- och cirkulär ekonomi en förutsättning för att nå framgång, säger Victor Isaksen.
Världens bästa accelerator
Nyligen utsågs Stockholm innovation growth, Sting, till världens bästa startaccelerator som spar tid och hjälper de nya företagen att uppnå resultat både snabbare och smartare. Många menar att vara en del av Sting gör företagsresan mycket smidigare.
Det här spiller också över på Sting bioeconomy. Det finns ett stort intresse bland de nya företagen, både svenska och internationella, att få råd och stöd via den acceleratorn.