Hoppa till huvudinnehållet

Nu byggs vindkraftverk i Torsby kommun – start i juni

Publicerad:
Solen går ner bakom ett vindkraftverk utanför Lund i slutet på augusti 2022. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Minns ni de långa transporterna av vindkraftverk som trafikerade E45 genom hela Värmland för ett par år sedan och skulle till norska Kjølberget?

Nu är det dags för nya transporter. Det är vindkraftspark Stöllsäterberget öster om Stöllet som påbörjas med byggstart i juni.

Stöllsäterberget ligger cirka elva kilometer från Stöllet och 25 kilometer från Malung.

Uppförandet av vindkraftspark Stöllsäterberget ligger längs gränsen av Torsby och Malung-Sälens kommuner och sedan en tid tillbaka har byggnationer av vägar och kranplaner pågått.

Under perioden maj - november anländer vindkraftverken och då kommer det att märkas på vägarna i Värmland, då transporterna utgår från Uddevalla och norrut via Torsby.

Nu byggs vindkraftspark öster om Stöllet: ”Det är verkligen roligt”

När det gäller Stöllsäterberget är samrådsplanerna från 2012 och att byggnationen inte kommit igång tidigare beror bland annat på kapacitetsbrist i elnätet och långa tillståndsprocesser, uppgav företaget wpd Scandinavia AB i ett pressmeddelande december 2021.

Maria Baldin, kommunikationsansvarig på vindkraftsbolaget Wpd.
Maria Baldin, kommunikationsansvarig på vindkraftsbolaget Wpd. Foto: Jonas Westling

– Beträffande hur många verk det handlar om så är det fem stycken i Värmland och tre stycken i Dalarna. Verken kommer anlända till Uddevalla hamn och sedan transporteras förbi Torsby och Stöllet och fram till projektområdet, säger Maria Baldin, ansvarig kommunikatör på wpd Scandinavia, till NWT.

Verken kommer att resas vartefter, men under hösten och kanske in på vintern beroende på väder.
Maria Baldin, kommunikatör wpd Scandinavia AB

Transporterna kommer att ske från och med i juni och framöver. Från och med det är området en byggarbetsplats med de bestämmelser som det innebär. Man kommer även att annonsera lokalt om byggprojektet.

– Verken kommer att resas vartefter, men under hösten och kanske in på vintern beroende på väder, säger Maria Baldin.

”Både regionala och lokala företag deltar i arbetet och när vindparken driftsatts går en del av pengarna till satsningar i bygden.”, skriver wpd Scandinavia på sin hemsida.

Fotnot: Vindkraftsparken består av 8 stycken Nordex N163/5.X med en installerad effekt om 47 MW, uppger wpd. Formell byggstart är 4 juni 2023 enligt vindbrukskollen.se.

Artikeltaggar

ByggnationSolStölletTorsbyTrafikTransportVärmlands länVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.