Hoppa till huvudinnehållet

Friidrottsstjärnan coachade skolelever: ”En speciell dag”

Publicerad:
Friidrottsstjärnan Melwin Lycke Holm var tillbaka på Västerstrandsskolan för att hjälpa till med höjdhopps-stationen. Här hoppar Nils högt.
Friidrottsstjärnan Melwin Lycke Holm var tillbaka på Västerstrandsskolan för att hjälpa till med höjdhopps-stationen. Här hoppar Nils högt. Foto: Helena Karlsson

Under torsdagen var det full fart på Västerstrandsskolan i Karlstad, när eleverna coachades av idrottsprofiler under Pep-dagen.

– Det är jättekul att vara här, säger friidrottsstjärnan Melwin Lycke Holm som var tillbaka på sin gamla skola.

Det bjöd upp till fint väder när Västerstrandsskolan anordnade sin tredje Pep-dag i ordningen.

Som enda skola i Värmland har de ett samarbete med Generation Pep, en organisation som jobbar för att barn och unga ska leva ett aktivt och hälsosamt liv. Det innebär att de en gång per år ska anordna en dag i rörelsens tecken. Den börjar med en skoljogg på förmiddagen innan skolans område fylls med olika idrotter att testa på för eleverna.

Rektorerna Ulf Eriksson och Karin Thorell berättar att rörelse är en naturlig del av skolans vardag.

– Vi är duktiga med att ha en verksamhet som har mycket rörelse i fokus. Vi har jobbat i många år successivt med våra ”aktivitetsraster” som vi kallar det där hela skolan är ute en halvtimma tillsammans, säger Karin.

– Vi bygger vår skola på att det ska vara väldigt bra i klassrummet men också kring rörelse som i slutändan ger bra lärande. Så vi är väldigt nöjda och glada som rektorer på den här skolan att ha en sådan här dag som vi inte kan göra utan den fantastiska och engagerade personal vi har, fortsätter Ulf.

Flera olika sporter att testa

Idrottslärarna Johan Östling och Kristina Lilja samt Marcus Skager, fritidspedagog och ansvarig för rastaktiviteten, har planerat årets Pep-dag. En planering som började förra året och ökade i februari då de började ta kontakt med de föreningar som var på plats.

– Det är jättekul. Vi tänkte ”är det för mycket eller för lite” men utfallet blev ändå bra i slutändan. Barnen är runt på de flesta aktiviteter och testar på, säger Johan.

Eleverna kunde testa allt ifrån olika sporter med Fritidsbanken, mäta hur hårt man skjuter med Färjestad BK, spela innebandy med Karlstad IBF, spela fotboll med IF Karlstad Fotbolls damer eller se om man kunde hoppa högre än Melwin Lycke Holm i höjdhopp.

– Jättekul att det kommer idrottsmän och idrottskvinnor som är förebilder så att eleverna får träffa de på nära håll. Extra kul med Melwin som ställer upp och kommer tillbaka till sin gamla skola. Så nyttigt för barnen och superkul, säger Johan.

”Sluta cirkeln”

Melwin Lycke Holm justerade höjden och gav tips till barnen som ville testa på att komma över ribban.

– Det är jättekul att vara här. Att man kan inspirera barnen och kunna vara en idol för vissa. En speciell dag där de får leka och bara roligt för mig att hjälpa till med höjdhoppet.

Just Västerstrandsskolan är en plats han känner väl till då det var där han gick en gång i tiden.

– Jag fick frågan av Marcus (Skager) och kände ”självklart ställer jag upp”. Väldigt kul att vara tillbaka på skolan som jag tycker om efter mina år här. Så med det sagt var det än mer naturligt att komma hit och sluta cirkeln lite grann på den här platsen.

Två av eleverna som var igång under dagen var Irma Björn Sondell och Emil Jansson.

Irma, som går i 2:an, testade främst på gymnastik via Karlstad Gymnastikförening.

– Det är jättekul. Roligast har varit gymnastiken, men jag kommer också testa fotboll och dansen.

Irma Björn Sondell tyckte gymnastiken var allra roligast.
Irma Björn Sondell tyckte gymnastiken var allra roligast. Foto: Helena Karlsson

För Emil som går i 6:an är det kul att få vara utomhus och göra något annat.

– Det är bra att få en paus från lektionerna ibland och få röra på sig. Jag brukar vara ute och sporta varje dag i princip. Fotboll är roligast, men jag kommer kanske testa på höjdhoppet där Melwin hjälper till.

Emil Jansson tyckte det var kul att pep-dagen var tillbaka, och nu med flera olika sporter.
Emil Jansson tyckte det var kul att pep-dagen var tillbaka, och nu med flera olika sporter. Foto: Helena Karlsson

Efter ytterligare en lyckad Pep-dag för skolan är tanken att den ska återvända nästa år. Och då att försöka utveckla den ytterligare.

– Vi har ökat steg för steg varje år här nu vi har haft det. Och nu är det första året med att vi har bjudit in föreningar hit. Så det är tanken att det ska bli en tradition här på skolan, säger Johan Östling.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrFriidrottFritidsbankenHöjdhoppIF Karlstad FotbollKarlstad IBFMarcus SkagerMelwin Lycke HolmSkola och utbildningSkolorSportVärmlands länVästerstrandsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.