Hoppa till huvudinnehållet

Lindbäck sjukt stark i Valsarnas hemmapremiär: ”En normal människa hade inte åkt”

Publicerad:
Antonio tog trots ryggsmärtor tre heatsegrar i torsdagens hemmaseger mot Vargarna och får här stora famnen av lagledaren Stewe Lennartsson efter att han säkrat segern i näst sista heatet.
Antonio tog trots ryggsmärtor tre heatsegrar i torsdagens hemmaseger mot Vargarna och får här stora famnen av lagledaren Stewe Lennartsson efter att han säkrat segern i näst sista heatet. Foto: Olle Persson

Valsarna vann med 46–44 mot Vargarna i torsdagens hemmapremiär i speedwayallsvenskan inför 515 åskådare och tog därmed tredje raka segern i årets serie.

Antonio Lindbäck var sig inte riktigt lik jämför med fullpoängsmatchen senast mot Örnarna, men det hade sin förklaring – han var rejält sjuk och var nära att lämna återbud. Ändå stod han på startlinjen och blev dessutom delat poängbäst med finländaren Jesse Mustonen (tio).

– Fantastiskt. En normal människa hade inte varit här, konstaterar tacksamme lagledaren Stewe Lennartsson.

– Jag vill berömma honom väldigt mycket för att han ställer upp på laget. Han är en oerhört bra lagkapten. Jag har aldrig upplevt någon bättre.

Om Lindbäck kastat in handduken hade Valsarna tvingats köra med en man kort.

– Riders har vi inte kapacitet till, utan Lindbäck, säger Lennartsson.

Ni hade väl inte vunnit i dag om han lämnat återbud?

– Nej, långt därifrån.

Lindbäck var till och med sist i ett heat, det femte, men gjorde en heroisk insats i segermatchen. Han hade något influensaliknande, som bland annat uttryckte sig genom smärtor i ryggen och svårt att få luft.

– Det sticker som en kniv, kommenterade han det onda en bit in i drabbningen.

Lindbäck beskriver ryggsmärtorna för Glen Moi och Jesse Mustonen.
Lindbäck beskriver ryggsmärtorna för Glen Moi och Jesse Mustonen. Foto: Olle Persson

Speedwayförare är dock av extra hårt virke, och kanske i synnerhet Lindbäck.

Han var så medtagen efter matchen att han fick ledas in i omklädningsrummet och inte orkade prata med någon.

Steven Gorets svenske mekaniker ”Sigge” hjälpte Lindbäck från depån och förklarade läget:

– I går (onsdag) åkte han på någon influensa och är helt slut i kroppen. Det är andningen, han får inget syre. Han höll på att lämna återbud i morse. Han kunde inte prata, hans fru fick svara i telefon.

Jonathan Ejnermark har höjt sig ett snäpp tack vare flitigt matchande med Piraterna i elitserien och körde in nio poäng.
Jonathan Ejnermark har höjt sig ett snäpp tack vare flitigt matchande med Piraterna i elitserien och körde in nio poäng. Foto: Olle Persson

En annan hjälte var hemmasonen Jonathan Ejnermark, som fixade nio poäng, men riktade kritik mot banan.

– Den är inte bra, det är för mycket material. Det går väldigt tungt och är jobbigt att köra.

Ejnermark tror det kan vara förklaringen till att det var lite klent med poängutdelningen i inledningen.

– Ingen förväntade sig att banan skulle vara i det här skicket.

– Jag är inte så kritisk, men inte nöjd med hur vi vill ha den. Det är något klubben måste jobba på, säger Stewe Lennartsson.

Ejnermark är förstås nöjd med segern.

Varför vann ni?

– Jag tror det är lagandan, den är väldigt bra. Vi försöker prata med varandra och är ett väldigt jämnt lag.

24-åringens eget lyft den här säsongen tackar han flitigt matchande med Piraterna i elitserien. Han har framgångsrikt åkt de tre senaste omgångarna.

– Jag tror det gör mycket. Det är ett helt annat tempo i elitserien.

Matchen mot Vargarna var länge jämn.

Efter två oavgjorda heat gick Valsarna upp i ledningen när Antonio Lindbäck vann det tredje heatet, med Jonathan Ejnermark som trea, men Vargarna kontrade i femte heatet, samtidigt som Lindbäck nollade.

I åttonde tog Daniel Henderson tredje raka heatsegern och fick med sig William Echardt Drejer som trea i kamp med Erik Bachhuber och Steven Goret, vilket innebar att gästerna för första gången tog täten.

Avståndet stod sig till pausen efter nio heat.

Anmärkningsvärt var att Valsarna bara vunnit ett heat så långt, och ändå "bara" låg under med två pinnar.

Erik Bachhuber (blå hjälm) och Glen Moi tackar varandra efter att ha tagit matchens enda femetta, i tolfte heatet, vilket var Valsarnas segerryck.
Erik Bachhuber (blå hjälm) och Glen Moi tackar varandra efter att ha tagit matchens enda femetta, i tolfte heatet, vilket var Valsarnas segerryck. Foto: Olle Persson

Läget var oförändrat, trots Mustonens trea i tionde heatet, men direkt efter kvitterade Valsarna då Lindbäck vann och Ejnermark var tvåa. I tolfte heatet kom kvällens första femetta genom Bachhuber och Glenn Moi, och plötsligt ledde hemmalaget med fyra poäng, inför de tre nomineringsheaten.

Valsarna utökade till 42–36 och när Lindbäck fixade sin tredje heatseger till 45–39 var matchen avgjord. Trots att Vargarna avslutade med en femetta.

– I sista fick de inte åka för fullt. Vi ska inte chansa om vi redan vunnit. Vi ska till Norrköping och möta Vargarna och den banan är väldigt besvärlig, bonuspoängen där är väldigt svår att ta, säger Stewe Lennartsson.

Han hade önskat att fler kommit och hejat fram hemmalaget.

– Jag hade hoppats på mycket mer.

Nu har Valsarna två bortamatcher på raken igen, närmast Gislaved kommande torsdag, därefter Njudungarna veckan efter. Nästa hemmadrabbning är med Njudungarna den 29 juni.

Poäng, Valsarna: Steven Goret 4, Erik Bachhuber 8, Glenn Moi 5, Jesse Mustonen 10, Antonio Lindbäck 10, Jonathan Ejnermark 9.

Poäng, Vargarna: Mateusz Tonder 9, Ricards Ansviesulis 2, Daniel Henderson 16, William Echardt Drejer 5, Kevin Pedersen 12, Oscar Holstensson 0, Benny Johansson 0.

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayAntonio LindbäckErik BachhuberJonathan EjnermarkSpeedwaySportValsarnaVargarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.