Hoppa till huvudinnehållet

Fler konkurser i Värmland under 2023 än hela förra året

Publicerad:
Konkurserna ökar i princip hela landet. Nästan alla län har haft fler konkurser under 2023 än hela förra året.
Konkurserna ökar i princip hela landet. Nästan alla län har haft fler konkurser under 2023 än hela förra året. Foto: Jessica Gow/TT

Det är tuffa tider för Värmlands näringsliv. Konkurserna ökar i hela landet, och så även i Värmland. Hittills har länet haft fler konkurser under 2023 än hela 2022.

Det är kreditupplysningsföretaget Creditsafe som sammanställt siffror över landets konkurser. Ingen enskild bransch klarar sig undan, utan samtliga har stora ökningar. Bygg- och fastighetsföretag har det tufft, så även sporthallar.

– Padelanläggningarna fortsätter ha stora problem. Höga fasta kostnader och en minskad efterfrågan, mycket på grund av tidigare överetablering, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Läget i Värmland är både positivt och negativt. Hittills i år har 62 företag ansökt om konkurs, jämfört med 55 företag under hela 2022. Det är en ökning med 13 procent. Den goda nyheten är att ökningen är bland de lägre i Sverige. Några av företagen som gått i konkurs under maj är ett golfsimulatorföretag i Karlstad, restauranger i Karlstad och Arvika och ett gym i Grums.

I riket så gick 730 svenska aktiebolag i konkurs under maj, och mer än vart fjärde konkursat företag startade under pandemin eller senare.

– Detta är en oroande trend som vi pratat om tidigare. Vi vet att risken för konkurs är högst de första levnadsåren, och med nästan 60 000 nya bolag varje år under pandemin, som nu ska möta lågkonjunkturens utmaningar i en tid med minst motståndskraft, då blir det tufft.

Den största ökningen var i Örebro län, där konkurserna ökat med 80 procent jämfört med förra året. Lägst var siffran i Kalmar län, som var det enda länet där konkurserna i år inte var högre än förra året.

Artikeltaggar

EkonomiKalmarKonkurserÖrebroVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.