Fartyget Christine af Bro (bojorten) kommer bli kvar i Stockholm. Nu har fartyget flyttats till en kaj i Södertälje.
Nästa vecka avgörs fartygets framtid. Då ska politikerna i Kristinehamns kommun bestämma om bojorten ska renoveras, eller bli ett museiföremål.
I våras kunde NKP konstatera att det blir inga båtturer i sommar med fartyget bojorten, då sa kommunstyrelsen nej till att direktupphandla delar av reparationen.
Ända sedan slutet på juli förra året har bojorten legat i torrdocka vid Beckholmen i Stockholm i väntan på fartygets framtid. I slutet på mars var fartyget tvungen att flyttas till en kaj i Södertälje.
– Bojorten fick inte ligga kvar där, för vi hade förbrukat vår tid och det är ont kajplatser i Stockholm. Det var andra båtar som skulle in, säger Peter Eskebrink, säkerhetschef och handläggare i ärendet på kommunledningsförvaltningen.
Ett önskemål är att vi får fartyget renoverad
Bojorten Christine af Bro, som är Kristinehamns stadsvapen är i stort behov av renovering. Kommunen har tidigare uttalat sig om en renoveringskostnad på cirka 1,3 miljoner kronor. Prislappen har med största sannolikhet stigit med tiden.
Den 5 juni kommer politikerna i Kristinehamn att diskutera hur bojortens framtid blir och om det kommer göras några åtgärder med fartyget.
– Ett önskemål är att vi får fartyget renoverad och vi får tillbaka den till Kristinehamn. Det är svårt att sia om hur mycket pengar man vill lägga politiskt, säger Peter Eskebrink.
Bojorten kommer inte återvända till Kristinehamns gästhamn i sommar.
– Vi räknar med att fartyget är tillbaka 2024, men det beror på hur det blir politiskt. Om det är så att politikerna inte vill göra någon renovering med bojorten, så kan den komma tillbaka senare i höst.
I nuläget väntar Kristinehamns kommun på vilka anbud som kommit in för att se vilket företag som kan erbjuda det bästa priset för renoveringskostnaden.
– Vi kommer att diskutera det den femte juni. Sedan kanske politikerna behöver en vecka på sig att fundera hur det blir med bojorten. Om kommunen väljer att renovera den, avslutar Peter Eskebrink.
Bojorten kan hamna i Södertälje – prislappen stiger: ”Ek är vansinnigt dyrt”Ingen båtsommar med bojorten – kan missa flera säsonger