De har redan uppmärksammats internationellt och nu breddar de actionrepertoaren med ett drama om sorg.
NWT möter filmkollektivet Tellway Pictures för att prata episka westernfilmer, specialeffekter och den kommande filmen som handlar om sorgbearbetning.
Det handlar om viljan att berätta historier på ett eget sätt. Uttrycket "tell it our way" har kokats ned till Tellway och för tydlighetens skull har de lagt till Pictures. De fem som utgör filmkollektivet Tellway Pictures träffades under studietiden på Molkoms Folkhögskola. Det var i utbildningens slutprojekt som de fann varandra – med gemensamma krafter kunde de göra "mycket med lite", berättar Charles Svensson och nämner att de axlar olika ansvarsområden.
Något år efter utbildningen skapade de kortfilmen "Sweet Dollars", en western filmad inspelad på High Chaparral i en enda lång tagning. Filmen rönte värmländsk uppmärksamhet på Filmörnen vilket gav filmen vingar över Atlanten. Den tävlade i kortfilmstävlingen The Single Take Challenge i Florida och belönades i hela tre kategorier, bland annat för Bästa film.
– Vi tycker om det storslagna, fortsätter Charles Svensson.
Han har rollen som producent i gruppen, han är den som jagar finansiering och har ett övergripande perspektiv.
– Film får gärna vara episk. "Sweet Dollars" fokuserade på action, 20 personer medverkade i filmens enda tagning som varade i åtta minuter. Förberedelserna tog flera dagar.
"Filmer som kittlar”
Alla fem – Charles Svensson, Eddie Sarenhag, Samuel Bäckman, Rafal Wójtowicz och David Enner Björklund – har arbetsuppgifter även utanför Tellway Pictures. Erfarenheter och kompetens som samlas in utanför företaget välkomnas och ses som stärkande. Ett exempel är Charles Svensson som livesänder en hel del värmländsk sport, bland annat Forshaga hockey och Boltic.
– Alla de här sakerna försöker vi applicera i Tellway, vi vill dra nytta av så mycket erfarenhet och så många kontakter som möjligt.
En inspirationskälla är filmkollektivet Crazy Pictures som tidigare gjort filmer som "Den blomstertid nu kommer" och "UFO Sweden".
– De har banat väg för många, menar Charles Svensson.
– Just det där att skapa filmer som kittlar, som eggar fantasin – det skapar passion och det är sådana filmer vill vi göra.
De filmer som de väljer att fokusera på blir alla hjärteprojekt som medlemmarna brinner för.
– Vi gör också en del kommersiella uppdrag, det är där pengarna finns. En del av intäkterna går till våra filmprojekt och en del går ut till oss själva. 3D-scanning och photogrammetry är också något vi jobbar mycket med.
Genom photogrammerty kan man digitalisera föremål och sedan implementera dem i till exempel film.
– Det blir som digital rekvisita. Vi kan bygga lager som ger djup och dimensioner. Den här typen av verktyg ger oss enorma möjligheter, speciellt om vi vill skapa det stora och episka, något vi aldrig skulle ha budget för utan tekniken.
"Bröt nästan ihop”
Tellway Pictures gör även reklam- och informationsfilmer och lånar ut sina krafter till andra projekt. Ett exempel är Michael Brolins westernfilm "The Murphy Gang" som NWT har skrivit om tidigare. Michael Brolin är regissör, manusförfattare och stuntman och samarbetet mellan Tellway Pictures och Brolin har nu utvecklats genom det dagsaktuella filmprojektet "När all musik tystnar".
– I samband med arbetet med "The Murphy Gang" fick jag läsa manuset till "När all musik tystnar", berättar Michael Brolin.
– Vi satt samlade på ett kontor och när jag hade läst klar var jag tvungen att gå ut. Jag blev så gripen, bröt nästan ihop.
Westernfilm som ska kännas på riktigt: ”Vi ansträngt oss till det yttersta”Michael Brolin visste att killarna i Tellway Picyures hade funderingar på att anlita en utomstående regissör – som ett led i att skaffa sig input och ta del av andras erfarenheter – och kunde inte riktigt släppa tanken på att han ville ta sig an uppgiften.
– Storyn tog verkligen tag i mig. Jag fick den inte ur skallen. Men Tellway hade nämnt att de ville ha en kvinnlig regissör, en mer etablerad. Men jag var tvungen att erbjuda dem mina tjänster och lyckligtvis tackade de ja.
"När all musik tystnar" utspelar sig både i nutid och i det förflutna. Det handlar i korta drag om ett barnbarn vars morfar drabbas av Alzheimers.
– Jag hade en nära relation till min morfar, fortsätter Michael Brolin.
– Han fick en stroke och hade svårt att kommunicera. Det är mycket i den här storyn som jag kan relatera till. Och många med mig som på ett eller annat sätt upplevt en anhörigsjukdom. Eller som har haft en fin kontakt med far- eller morföräldrar.
Om Tellway Pictures tidigare har skapat actionscener i vilda western och har siktet på episka storfilmer är "När all musik tystnar" betydligt mer stillsam.
– Vi måna om att hela tiden utforska nya genres, vi vill inte fastna i något fack, menar David Enner Björklund.
Han är inspelningsledare och filmmanuset bygger på hans sambo Lydia Rudander Hoffs novell med samma namn. Berättelsen hamnade på en delad andraplats i en novelltävling som genomfördes i NWT:s regi 2016.
– Utmaningen här är att berättelsen i allra högsta grad är verklig. Det bygger på Lydias upplevelser som ung. Det är en kontrast till de action- och fantasyfyllda projekt som vi också driver. Men när vi började gå in i det här så kändes det så bra, vi har något stort på gång här.
En bra berättelse är bra oavsett om den utspelar sig i rymden eller framför ett piano under någons barndom.
– Projektet kom snabbt att kännas personligt för många av oss i gruppen, fortsätter David Enner Björklund.
– Vi vill bevisa att vi kan göra bra, gripande film utan pangpang. Grundkänslan – att bearbeta sorg – är hämtad från Lydias novell, men vi har utvecklat berättelsen så att den ska funka som film.
"Inga ufon”
299 sökte till filmens tre roller. Castingen har varit tids- och resurskrävande men nu är rollerna tillsatta. Inspelningarna inleds den 5 juni.
– Vi ska filma i Östanås, norr om Molkom. Där har vi hittat en röd liten stuga med vita knutar i de värmländska skogarna. Hela filmen ska ha som ett värmländskt filter.
Men trots den jordnära känslan både vad gäller inspelningsplats och handling kommer det att användas en hel del avancerade effekter i filmen.
– Det kommer inga ufon, ler Charles Svensson.
– Men vi kommer att spela in delar i en black box. Det är precis vad det låter som – ett svartmålat rum. Sedan kan vi applicera digital rekvisita – som vi skapar i stugan i Östansås – på väggar och så vidare.
– På så sätt kan vi transportera tittaren mellan tid och rum, förklarar David Enner Björklund.
– Det förflutna vävs samman med nutiden.
"När all musik tystnar" ska bli 15 minuter och beräknad premiär är 30 oktober.
FAKTA: Tellway Pitures
Tellway Pitures har lokaler på Innovation Park i Karlstad och består av Charles Svensson, Eddie Sarenhag, Samuel Bäckman, Rafal Wójtowicz och David Enner Björklund.
Filmen "När all musik tystnar" görs med stöd från Lumini 4 som är en del av Svenska filminstitutets satsning Talent to Watch. Tellway Pictures är en av fyra aktörer som tilldelats 100 000 kronor i sitt arbete.
"När all musik tystnar" görs i samarbete med regissören Michael Brolin.
Filmografi:
”Sweet Dollars” (2021)
”Limiterad” (2021)
”Junior” (2022)
”En god tanke” (2022)
”När all musik tystnar” (2023)
”The Murphy Gang” (Kommande)
”En sann historia” (Kommande)
”Den som lever får se” (Kommande)