Hoppa till huvudinnehållet

Stortävlingen tillbaka – publikfest utlovas: ”Räknar med 10 000 personer”

Publicerad:
Litzia Andersson och Selma Sääv är några av hemmahoppen i årets upplaga av Wermland Equestrian Games.
Litzia Andersson och Selma Sääv är några av hemmahoppen i årets upplaga av Wermland Equestrian Games. Foto: Lisa Olaison

Snart är det dags för Wermland Equestrian Games.

Precis som tidigare år utlovas ett evenemang av yppersta klass.

– Det kommer bli ett gäng roliga dagar med mycket att göra, säger tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson.

662 hästar, 359 ryttare och cirka 1700 starter är vad som väntar under när Wermland Equestrian Games återigen slår upp portarna i dagarna fyra (8-11 juni).

Årets upplaga är den 17:e i ordningen och trycket har varit stort.

– Ett tag hade vi 200 boxar i kö och i den största klassen (150) har vi nu 41 starter vilket är väldigt bra, säger Sophie Wilhelmsson.

Likt tidigare år kommer flera välmeriterade namn vara på plats ute på Hammarö, däribland Niklas Arvidsson, Emma Emanuelsson, André Brandt och Pontus Hugosson.

– Pontus var det nog många som såg i Talang (TV4:s underhållningsprogram) med sin miniatyrhäst. Han är fälttävlansryttare egentligen och kommer rida det stora derbyt som innehåller både vanliga hinder och fälttävlanshinder, säger Wilhelmsson.

Tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson är taggad inför nästa veckas tävlingar.
Tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson är taggad inför nästa veckas tävlingar. Foto: Lisa Olaison

Unga hemmahopp

Nämnda derby, vilket är en återkommande publikfavorit, avgörs under lördagen.

Och utöver det – liksom huvudattraktionen Swedish 7-Star Spring Tour – bjuds även i sedvanlig ordning ett antal kval till Falsterbo Horse Show för både ponny och häst.

Bland annat i klassen Falsterbo Pony Equitation, som är ny för i år och riktar sig till de minsta ponnyekipagen och för ryttare födda 2010-2013.

– Här får man inte placering bara på tid utan även på hur man rider. Man tittar till exempel på hur ryttaren sitter i sadeln och hur bra kontroll den har på sin häst, säger Wilhelmsson.

Till start i nämnda klass kommer såväl Selma Sääv, 11, som Litzia Andersson, 11, från hemmaföreningen Equality Riders.

– Min målsättning är att rida en så bra och noggrann runda som möjligt, säger Selma och får medhåll av Litzia som är inne på samma spår.

– Jag vill komma runt felfritt och lära mig banan ordentligt, säger hon.

Selma och Litzia kommer tävla på B- respektive C-ponny.

Hur mycket publik hoppas ni på?

– Det är väldigt svårt att mäta eftersom det är gratis entré. Men vi brukar säga att under de här fyra dagarna räknar vi med runt 10 000 personer inklusive deltagare, säger Sophie Wilhelmsson.

Utöver allt tävlande utlovas många kringarrangemang på publikplats som mat, shopping och käpphästtävling med fina priser.

Artikeltaggar

Emma EmanuelssonEquality RidersFalsterbo Horse ShowHästsportSophie WilhelmssonWermland Equestrian Games

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.