Hoppa till huvudinnehållet

Stopp för resor och konferenser i Region Värmland – en av de stora utgifterna

Publicerad:
Nu ska regionen dra ner på kostnaderna för resor och möten.
Nu ska regionen dra ner på kostnaderna för resor och möten. Foto: Fredrik Karlsson

Region Värmland måste dra åt svångremmen rejält. Att dra ner kostnader för resor och möten ger störst effekt i år och nästa år.

I april fick regiondirektör Peter Bäckstrand i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för en skarp budgetstyrning.

Över 100 förslag på åtgärder för att försöka hålla budgeten 2023 och kommande två år har kommit in från verksamheterna i Region Värmland, vilket han redovisade under regionstyrelsemötet på tisdagen.

43 miljoner beräknar man kunna spara in på stoppet för resor, konferenser och inköp utanför avtal under 2023. Det genom att använda egna lokaler och köpa på upphandlade avtal.

2024 är den siffran 56 miljoner kronor.

Nu är det stopp för resor och konferenser som årligen kostar Region Värmland många många miljoner kronor.
Nu är det stopp för resor och konferenser som årligen kostar Region Värmland många många miljoner kronor. Foto: "NWT Arkiv"

Anställningsstopp

Som en jämförelse förväntas man kunna spara 8 miljoner i år för att minska på hyrpersonal och långsiktigt säkra kompetensen bland egna läkarna och sjuksköterskorna genom specialistutbildningar.

Lyckas man med det förväntas man kunna spara 72,3 miljoner på den posten nästa år och 29 miljoner 2025.

Sedan tidigare finns ett beslut inom regionen om anställningsstopp för administrativ personal.

Verksamheterna ska också se över och hitta eventuella samordningsvinster efter regionbildningen 2019, digitaliseringsarbetet ska intensifieras och det pågår en översyn av kontorslokaler, hyresavtal och fastighetsbestånd.

Fler åtgärder

Sammanlagt skulle alla åtgärderna ge en besparing på 1,1 miljarder kronor från nu till och med 2025.

Som NWT skrivit tidigare är prognosen för helåret 2023 ett underskott på 960 miljoner vilket är 682 miljoner sämre än budgeterat. Ambitionen med åtgärdsplanen är att minska det underskottet i år med cirka 500 miljoner kronor.

Men räcker åtgärderna?

Rapporten är tveksam och kommer med en skarp signal om att ekonomin inte går ihop och visar fortsatta budgetavvikelser 2024-2026. Och då kommer det egna kapitalet på 3,8 miljarder kronor att ha förbrukats till dess.

Så regionstyrelsen gav på tisdagen regiondirektören ett nytt uppdrag att löpande redovisa åtgärder för att nå en ekonomi i balans.

Region Värmlands ekonomiska kris: Risk för miljardunderskott

Artikeltaggar

ÅtgärderAvtalBeslutBudgetarEkonomiPeter BäckstrandRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.