Hoppa till huvudinnehållet

Slarva inte bort gårdsförsäljningen!

Publicerad:
Gårdsförsäljning är en viktig reform för det småskaliga företagandet på landsbygden och skulle göra stor nytta för Värmland. Repliken från moderaterna handlar om i stort sett om allt annat, skriver centerpartisterna Erik Evestam, Frida Pettersson och Anna-Lena Carlsson. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det förefaller som att Moderaterna har svårt att komma över valresultatet 2018. De flesta andra har vandrat vidare sedan dess så vi tycker inte det behöver påminnas om de olika partiernas vägval de senaste fem åren, skriver centerpartisterna Erik Evestam, Frida Pettersson och Anna-Lena Carlsson.

Svar till Magnus Resare, Alexander Torin och Stina Höök NWT 23 maj

Gårdsförsäljning är en viktig reform för det småskaliga företagandet på landsbygden och skulle göra stor nytta för Värmland. Repliken från moderaterna handlar om i stort sett om allt annat, men om vi snälltolkar så kanske vi ändå kommer att se ett sådant förslag på riksdagens bord inom kort.

Det förefaller som att Moderaterna har svårt att komma över valresultatet 2018. De flesta andra har vandrat vidare sedan dess så vi tycker inte det behöver påminnas om de olika partiernas vägval de senaste fem åren. Sveriges kommuner och regioner styrs idag i flera konstellationer än någonsin och varje nivå hittar de samarbeten som upplevs fungera bäst.

Vad vi däremot kommer återkomma till är det senaste valets löften till väljarna. Vi kan då konstatera att mycket av det som sades i valrörelsen och det Tidöavtal som lade grunden för den nuvarande regeringen är kliniskt befriat från det som vi tillsammans byggde upp under alliansregeringen. Det är något vi beklagar, men samtidigt får acceptera.

Utöver ett vagt löfte om gårdsförsäljning, innehåller er artikel två fel som behöver rättas till. Ersättningsmodellen för vårdcentralerna som vi tagit fram ökar resurserna med 30 miljoner kronor, bland annat genom ett dubblat geografitillägg. Det gynnar de vårdcentraler som ligger längre bort från ett sjukhus och det är överraskande att denna satsning röstas ner av moderaterna.

Vi går också helt över till att fördela den ekonomiska ersättningen utifrån geografi, ålder och kön samt extra medel för arbetet med psykisk hälsa. Därmed försvinner systemet där ersättning ges utefter antalet utfärdade diagnoser eftersom vi, i likhet med de flesta andra regioner, ser att detta styr fel. Även den särskilda kompensationen som i efterhand gått ut till de privat drivna vårdcentralerna tas bort eftersom vi inte ser att detta bidrar till mer vård för värmlänningarna. Det nya systemet är lika för alla, oavsett driftsform, och vi är redo att ytterligare stärka primärvården de kommande åren. Vårdcentralen är viktig för oss.

Vad gäller maten i Karlstads kommun så har Centerpartiet inte på något sätt gått med på att endast vegetarisk/vegansk mat ska serveras i kommunen. Det finns inte ens något sådant förslag från oss i majoriteten. Däremot tycker vi att det är viktigt att fundera över hur vi kan arbeta klimatsmart och då är livsmedel en viktig aspekt. Vi har - såväl i Karlstad som i Region Värmland mål om att använda svenska och lokala råvaror då de är producerade med höga krav på miljö och djuromsorg. Dessutom bidrar produktionen till jobb, tillväxt och ett öppet och levande landskap. Till glädje för de som bor här - och som är tillfälliga besökare.

Erik Evestam (c), Regionråd

Frida Pettersson (c), Kommunalråd Karlstad

Anna-Lena Carlsson (c), Distriktsordförande

Artikeltaggar

Alexander TorinAnna-Lena CarlssonCenterpartietErik EvestamFrida NilssonKarlstadKarlstads kommunMagnus ResareMatModeraternaPolitikRegion VärmlandVårdVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län